Contact Lid worden

Moving mom: Pam

Pam is 41 jaar en fitcoach op onze club in Amersfoort. Ze is moeder van Mick (14), Rens (11) en Mila (16 maanden).

Twee grote jongens met een klein meisje. Gaat dat goed samen?

O ja, dat is samen zo leuk joh! Je moet echt niet aan hun zusje komen, haha. De jongens zijn heel beschermend. We hebben co-ouderschap dus de jongens zijn de helft van de week bij ons. Zodra zij binnenkomen zie je Mila helemaal glunderen, haar grote broers zijn er weer!

Heb je bewust voor nog een kindje gekozen?

Mijn vriend heeft altijd gezegd dat hij nog een kinderwens had. Ik ook, maar ik zag het zo snel niet meer gebeuren. De jongens kwamen om het weekend, dus de andere weken was het ook lang leve de lol! Festival hier, uitgaan daar, ik kon doen wat ik wilde. Ondanks dat ik altijd een groot gezin wilde, moest ik er dus wel even over nadenken. Opnieuw nachten wakker gehouden worden, weer al die luiers, haha! Maar ik heb er bewust voor gekozen en geniet er volop van.


Ben je tijdens je zwangerschappen blijven sporten?

Ja, bij al mijn zwangerschappen. Bij de oudste, Mick, was het niet m’n prioriteit. Ik wilde blijven bewegen, maar ik kwam vooral voor de gezelligheid. Voordat de les begon was het vaak  ‘hmm, gaan we mee doen aan de les of gaan we aan de bar hangen?’. Bij Rens heb ik minder gesport. Toen had ik last van bekkeninstabiliteit. Een half jaar nadat Rens was geboren ben ik in de sportwereld terecht gekomen. Ik woog 75 kilo en ik ben niet heel lang. Dat vond ik niet prettig. Ik startte met personal training, drie keer per week. Binnen acht weken zat ik op 56 kilo! Bij Mila heb ik tot 34 weken twee keer per week gesport; een keer cardio en een keer zwemmen.

"Ik was twee keer per dag, 7 dagen in de week aan het trainen. Ik kon niet meer zonder."

Hoe ging je van 75 kilo naar 56 kilo in 8 weken?

De personal trainer liet me alle hoeken en gaten van de fitnessruimte te zien, haha! Ik ging met steeds meer plezier trainen. Het werd mijn passie, en uiteindelijk zelfs mijn baan. Voordat ik fitcoach was, was ik fulltime mama. Hier heb ik ontzettend van genoten, maar m’n wereld werd ook wel klein. Ik miste het contact met mensen. Op een dag, tijdens het trainen, kwam de fitnessmanager van de club naar mij toe met de vraag of ik hier zou willen werken. Die kans heb ik met beide handen aangepakt!


Wow, gaaf zeg! En toen?

Er ging een nieuwe wereld voor mij open! Ik stortte me totaal op het sporten. Privé ging het toen niet top, dus werd het trainen meer dan een uitlaatklep; het was een verslaving. Ik kon niet meer zonder. Ik was twee keer per dag, 7 dagen in de week aan het trainen. Om 6 uur ‘s ochtends stond ik op de crosstrainer en ‘s avonds deed ik krachtoefeningen. Gelukkig is dat over en train ik echt niet meer zo vaak.

"Veel zwangere vrouwen vroegen mij om advies. Het gaf zo'n boost om ze te helpen!"


En toen was je zwanger én fitcoach tegelijk. Hoe was dat?

In het begin natuurlijk weinig verandering. Mensen weten het niet en je wilt het ook nog niet vertellen. Totdat er een moment komt dat je er (letterlijk en figuurlijk) niet meer omheen kon. Ik merkte dat mijn buik steeds vaker in de weg zat bij het voordoen van oefeningen. Toen moest ik een stap terug doen. Dit vond ik zelf lastiger dan de leden! Toen ik terugkwam van m'n verlof vroegen veel zwangere vrouwen mij om advies. Ik vond het super om mijn verhaal te delen en ze daarmee te kunnen helpen.

Wat zijn jouw gouden tips voor zwangere vrouwen?

Doe vooral niet méér dan dat je daarvoor deed. Veel vrouwen gaan opeens (meer) sporten als ze zwanger zijn, omdat ze niet extra willen aankomen. Ik begrijp dat, maar dat is zeker niet verstandig. Blijf gewoon rustig doen wat je deed, met kleine aanpassingen, luister extra goed naar je lichaam en blijf in beweging. Je merkt dat je daardoor makkelijker de zwangerschap en de bevalling doorkomt.


Sporten de jongens ook op de club?

Mick heeft acht jaar gehockeyd, maar zei vorig jaar ineens ‘mam, ik wil gaan fitnessen’. Toen heeft hij van de zomer de Jeugdfitness cursus meegedaan en dat vond hij geweldig! Sindsdien is hij regelmatig op de club. Ook sport hij graag samen met mij. Dat is natuurlijk heel leuk! Rens is groot fan van voetbal, maar is laatst ook een keer mee geweest. Soms gaan we met het hele gezin naar de club, maar dan doet ieder wel z’n eigen ding. Dan ga ik alvast met een of twee kids naar het zwembad, en de rest sluit later aan. 

Wat betekent Club Pellikaan voor jou?

Het is mijn werk, mijn sport en mijn passie. Ik kan er echt mijn ei kwijt. Ook ontmoet ik veel nieuwe mensen met dezelfde passie. De club speelt een grote rol in mijn leven!

Contact