Contact Lid worden

Moving Mom (to be): Nienke

Nienke is 30 jaar en fitnessmanager op onze club in Breda. Ze is momenteel in verwachting van haar eerste kindje.

Hoe lang ben je al zwanger?

Bijna 6 maanden. Ik ben 2 december uitgerekend dus ik ga eind oktober met verlof.


Hoe bevalt de zwangerschap?

Ik heb echt een zwangerschap om over naar huis te schrijven. Ik val onder de categorie ‘zwangere vrouwen met bijna geen kwaaltjes’. Er is eigenlijk niks wat ik niet meer doe, wat ik hiervoor nog wel deed. Behalve op m’n buik slapen. Dat vind ik echt verschrikkelijk, haha!

Je geeft gemiddeld 6 uur per week les, deed je dat hiervoor ook?

Ja, ik ben niets in lesgeven geminderd sinds ik zwanger ben. Nog niet. Ik ga nu wel wat minder werken; ik ben normaal zes dagen per week op de club en daar ga ik vijf van maken. Dit is een dag waarbij ik ook les gaf. Maar het kan best zijn dat ik daar andere lesjes voor in de plaats ga doen!


Vind je het lastig dat je een stapje terug moet doen?

Ja, heel lastig! Vooral op zaterdag, dat zijn echt mijn lesjes. In het begin was ik een overtuigd feminist die zei: zwangerschap is geen beperking, het is geen handicap, je kunt gewoon 40 uur blijven werken. Maar nu heb ik zoiets, als de kleine aangeeft van ‘Ho eens Nienke, dit voelt niet goed’ dan luister ik daarnaar. Daar hoef ik niet over na te denken.

"Als de kleine aangeeft van ‘ho eens Nienke, dit voelt niet goed’ dan luister ik daarnaar. Daar hoef ik niet over na te denken."

Merk je veranderingen met sporten nu je zwanger bent?

Ik weet heel goed wat je wel en niet kan doen qua lichaam. Ik merk dat er ooit fabeltjes zijn ontstaan dat als je zwanger bent je veel bewegingen niet meer kan en mag doen. Je hoeft als vrouw zijnde niet zoveel aan te passen. Fabeltjes zoals dat je hartslag niet boven de 120 mag komen, of dat je je armen niet omhoog mag doen omdat dit striae zou kunnen veroorzaken. Dat is gewoon niet waar. 

Houd je er in je lessen rekening mee?

Ik kan niet zeggen dat ik echt dingen aan pas, maar nu m’n buik meer gaat groeien merk ik wel dat ik minder flexibel ben. Sommige bewegingen kan ik niet goed meer maken. Maar er zijn ook lessen bij waar ik nog steeds spring, daar heb ik me eigenlijk nooit ingehouden. Mijn regel is: luister naar je lichaam! Voelt het goed? Dan zit het goed. Het grappige is ook dat nu ik zwanger ben, er ook meer zwangere vrouwen mijn lesjes volgen. Het is toch een speciale band.


Is dit jouw tip voor andere mommies to be?

Altijd! En twijfel je? Vraag het alsjeblieft ergens na en ga vooral niet googlen. Op internet staan echt de meest gekke dingen die je niet mag doen. Jouw lichaam geeft zelf wel aan wat wel en niet kan. Voelt het niet meer lekker, dan moet je het niet doen maar je lichaam kan nog heel veel. Je mag echt nog wel springen en je mag gewoon met gewichten werken; BodyPump wordt zelfs aangeraden!

"Nu ik zwanger ben, volgen meer zwangere vrouwen mijn lesjes. Het is toch een speciale band."

Denk je dit negen maanden zo vol te houden?

Ja, ik wil niet zo’n streber zijn die zegt ‘ik blijf tot aan m’n 38 weken hier staan springen’. Misschien dat het voor mij ook ooit niet meer goed voelt, maar zoals ik me nu voel gaat het goed. Ik heb nog geen planning gemaakt wanneer ik stop. Het zou voor mij heel slecht zijn om te zeggen: ik ga niet meer sporten. Mijn lichaam is gewend op te sporten, en als ik dat niet zou doen dan zou dat niet goed zijn voor mijzelf, maar ook niet voor mijn kindje.

Wat verwacht je van het moederschap? 

Ik probeer eigenlijk niet te veel te verwachten, dat laat ik los. In het begin dacht ik: ‘ik hoef me niet te laten beperken, mijn leven hoeft niet te veranderen’, maar nu denk ik wel dat alles totaal anders gaat worden. Ik heb er nog geen heel plan voor geschreven, maar het belangrijkste vind ik dat er een balans blijft. Mijn partner en ik hebben allebei een drukke baan, maar we zoeken altijd de balans, ook nu. Met een kindje zal dit vast lastiger worden, maar mijn streven is dat wij beide ons eigen persoon kunnen behouden.


Wat betekent Club Pellikaan voor jou?

Club Pellikaan is voor mij een feestje. Het is m’n werk, maar ook de plek waar ik m’n balans hou. Na werk kan ik de wellness induiken, sporten of lekker eten. Ik ga vaak met vriendinnen lunchen in The Coffee Club. Het is voor mij het middelpunt wat ervoor zorgt dat ik niet te veel werk en dat ik niet te veel met van alles bezig ben. En dat klinkt vast heel gek, want dit is mijn werk haha! Maar het is wel zo.

Contact