Contact Lid worden

3x gezonde tussendoortjes voor kids

Eén op de acht kinderen heeft overgewicht of krijgt hier op latere leeftijd mee te maken. In dit blog drie gezonde tussendoortjes om kids gezond te laten snacken.

Veel kinderkoekjes en snoepjes - in leuke verpakkingen - bevatten heel veel suikers en ongezond vet. Vaak is dat ook nog eens wat kids het lekkerst vinden. Baby's kennen zoet namelijk al vanaf de geboorte, door borst- of kunstvoeding. Het is dan ook niet zo gek dat kinderen houden van zoet!

“Veel tussendoortjes lijken gezond, maar zijn dat niet.” aldus Mariette van Food to Fit.

Mariette van Food to Fit (foto) vertelt ons: “We weten allemaal dat groente en fruit gezonder is dan snoep, chips en koekjes. Maar er zijn ook tussendoortjes die gezond lijken maar dat niet zijn. Check verpakkingen in de supermarkt op verborgen suikers. Vaak zitten deze verstopt en worden er andere termen voor gebruikt als glucose, maismoutstroop, maltodextrine, dextrose, agavesiroop en melasse.”

Deze 'gezonde' tussendoortjes zijn dat niet

Mariette legt uit wat er in deze 'gezonde' tussendoortjes zit:

Eierkoeken

"De eierkoek werd - mede door Sonja Bakker - populair als gezond tussendoortje. Toch is dit niet helemaal terecht. De meeste eierkoeken worden gemaakt van witte bloem. Dit bestaat vooral uit koolhydraten, waarvan weer een groot deel suiker is. Per koek gaat het om zo'n twee tot drie suikerklontjes. Schrikken? Zo gezond is 'ie dus niet."

Ontbijtkoek

"Ontbijtkoek is een tussendoortje die je op elk moment van de dag kunt eten. Het is mede hierdoor ook een van de meest verkochte tussendoortjes. Maar wist je dat een plak ontbijtkoek al snel 40% suiker bevat? Teveel suiker om je dag te beginnen. Tegenwoordig zijn er steeds meer light varianten te verkrijgen, maar laat je hier ook zeker niet door op het verkeerde been zetten. De light ontbijtkoek zit weer vol met zoetstoffen om de koek alsnog die lekkere smaak te geven."

Ontbijtgranen

"Ontbijtgranen zijn populair en een goed alternatief voor een boterham. Dit is een goede keuze mits er niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram in zit. Hoe je kiest voor de gezondste variant in die enorme schappen? Je raadt het al: etiketten lezen. Daarnaast kun je ook op de website van voedingscentrum kijken. Zij leggen in de schijf van vijf uit waar je op moet letten."

Groente chips

"Chips van groente, dat kan niet misgaan toch? Helaas! In deze chipjes zitten allereerst veel zout en suiker. Daarnaast verliezen de groente door het frituren veel water en nemen ze juist het ongezonde vet op. Een goed voorbeeld van etiketten lezen!"

“Twijfel je of een product gezond is? Lees dan altijd de etiketten. “

Oké, je weet nu wat je je kids het beste niet kunt geven. Maar wat mag dan wel? We vroegen Mariette van Food to Fit om drie gezonde recepten met ons te delen. Deze kun je gemakkelijk en snel zelf of gezellig samen met je kids maken.

Bananenrepen (4 reepjes)

• Halve banaan
• 6 eetlepels havermout
• 1 handje rozijnen

Verwarm de oven op 180 graden. Maal de havermout nog wat fijn tot meel. Prak de banaan en roer de havermout en de rozijnen erdoor. Leg vier reepjes op de ovenplaat met bakpapier eronder. Bak de reepjes 12 tot 15 minuten. Laat afkoelen en smullen maar!

Geroosterde kikkererwten

• Een blik of pot uitgelekte kikkererwten
• 2 theelepels olie

Dep de uitgelekte kikkererwten af met keukenpapier. Doe deze in een kom. Voeg ongeveer 2 theelepels olie toe. Breng op smaak met kruiden of specerijen die jij lekker vindt, bijvoorbeeld chili of paprikapoeder. Hussel goed door elkaar en verdeel ze op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 20 minuten in een oven van 200 graden. Roer ze even om en rooster nog 10-20 minuten tot ze mooi droog en krokant zijn. Laat ze afkoelen en smullen maar. Je kunt ze ongeveer een week in een afgesloten glazen pot bewaren.

Waterijsjes

• Een kwart watermeloen (in blokjes)
• 75 gram bevroren blauwe bessen
• Waterijs vormpjes
• Blender

Doe de meloen en blauwe bessen bij elkaar in de blender. Giet ze in de waterijs vormpjes en vries ze daarna minimaal 3 uur in.

Wil je graag meer weten over voeding of wil je voedingsadvies op maat? Kijk hier voor alle diëtisten en gewichtsconsulenten van het Medical Health Clinic. Ook voor niet-leden.

Nog niet lid en wil je starten met sporten
? Kom langs voor een rondleiding!