Contact Lid worden

Hierdoor trillen je spieren tijdens een workout

Veel beginnende sporters hebben er last van: trillende spieren tijdens een intensieve workout. Plots lijken je benen gemaakt van spaghetti. Maar waarom gaan je spieren zo ongecontroleerd beven? En wat kun je eraan doen? Fitnessmanager Nienke legt uit!

Trillende spieren bij inspanning

Er is niets mis mee om je maximaal in het zweet te werken, maar als je zo intensief bezig bent kan het zijn dat je spieren beginnen te trillen. “Spiertrillingen - ofwel ‘spiertremoren’ - komen vaak voor bij beginnende sporters óf gevorderde sporters die met enorm zware gewichten trainen. Als spieren onbekend zijn met een nieuwe beweging, dan worden je spiervezels ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken. Hierdoor raken de zenuwuiteinden geïrriteerd, wat ervoor zorgt dat de spieren ongecontroleerd gaan trillen. Je vraagt eigenlijk nét iets te veel van je lichaam. “ vertelt Nienke.

Trillende spieren bij inspanning

Tip 1: Neem voldoende rust

Trillende spieren bij inspanning geven eigenlijk aan dat de belasting op dat moment te hoog is. Loop je te hard van stapel, dan is de kans veel groter dat je gaat verzuren - of in elk geval door je koolhydraten raakt - dan wanneer je rustig opwarmt en geleidelijk toe werkt naar een hogere intensiteit. “Bouw het tempo rustig op, ga niet sneller dan nodig en pak daarnaast ook voldoende rust tussen je sessies door”, tipt Nienke. Na een zware inspanning hebben je spieren een flinke klap gekregen wat zorgt voor een verhoogde concentratie van melkzuur. Door te rusten wordt het melkzuur afgevoerd en afgebroken in de nieren. Blijf je je spieren toch overmatig belasten, dan loop je het risico op blessures. 

Tip 2: Kies voor snelle suikers

Een andere mogelijke oorzaak voor trillende spieren bij inspanning is dat de glycogeenvoorraad in de spier te laag is. Dat is de energievoorraad die je lichaam uit koolhydraten haalt. Toch kunnen je spieren er daar niet zoveel van opslaan. Je kunt de glycogeenvoorraad weer op peil brengen door wat snelle suikers te nemen, zoals een banaan, een fruitdrankje of dextro. Zorg altijd dat je energievoorraad gevuld is voordat je begint aan een pittige workout. 

Tip 3: Stay hydrated

Zorg dat je voldoende drinkt voor, tijdens en na je workout. Nienke: “Dit helpt om de mineralen die je verloren bent door te zweten, weer aan te vullen. Sport je langer dan een half uur? Dan kun je ook voor sportdrank kiezen . Hier zitten stoffen in zoals kalium en sodium die je balans in je lichaam weer herstellen. Deze stoffen kunnen er ook voor zorgen dat je minder trilt tijdens je workout, én dus spaghetti benen voorkomt.“ 

Tip 4: Rek en stretch!

Last but not least. Rekken en strekken helpt niet alleen bij spierkramp, maar ook bij spiertrillingen. Door de spier te stretchen, komen de spiervezels onder spanning te staan en kunnen ze zich niet meer samentrekken. Dit beïnvloedt automatisch de trillingen, waardoor deze ook stoppen. Simpel maar effectief!


Meer weten? Onze fitcoaches staan klaar om je te helpen! Word lid!