Contact Lid worden

Hoe maak je van sporten een gewoonte?

Zo zorg jij dat je elke week in de sportschool te vinden bent!

Wat is een gewoonte?

Een gewoonte is een routine die je vaak zonder veel moeite en nadenken uitvoert. Zo kun je negatieve gewoonten hebben zoals roken, te veel snoepen of te veel op je telefoon zitten. Omdat dit een gewoonte is geworden, is het vaak zo lastig om het weer af te leren. Positieve dingen zoals sporten en gezond eten kunnen daarentegen ook een gewoonte worden. Iets waarvan je het automatisch, keer op keer weer doet. Het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte kost inspanning, herhaling en consistentie. Maar je hebt er een leven lang plezier van!

 

1. Maak afspraken met jezelf

Om een gewoonte te ontwikkelen, zijn herhaling en consistentie dus belangrijk. Wil je meer bewegen? Maak dit doel dan zo specifiek mogelijk. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af: "Ik ga twee keer per week naar de sportschool op maandagavond en donderdagochtend." Plan deze sportafspraken in je agenda zoals je dat ook doet voor andere verplichtingen. En heel belangrijk: geef deze afspraak prioriteit. Zorg dat er niets tussen kan komen en voorkom dat sporten het eerste is wat je weer schrapt als er iets onverwachts op je pad komt. Zie deze sportafspraak met jezelf als de belangrijkste afspraak in je week en zet je gezondheid hiermee op nummer één. Hoe langer je dit doet, hoe meer het een gewoonte zal worden. 


Het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte kost inspanning, herhaling en consistentie.

2. Doe iets wat je leuk vindt

Als je een sport doet die je leuk vindt, is het makkelijker om hier een gewoonte van te maken. Het kan even duren voordat je weet wat bij jou past. Hoe kom je hierachter? Probeer verschillende sporten en kom erachter waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Kun je jezelf motiveren en hou je ervan zelf te bepalen welke oefeningen je doet? Dan zul je goed op je plek zijn in de fitness. Vind je het juist fijn om aanwijzingen te krijgen van een instructeur en samen te trainen, dan is een groepsles perfect voor jou. En voor een flinke dosis competitie ben je natuurlijk het best op je plek op de tennis- of padelbaan. Op de club helpen wij je graag met het vinden van de sport die bij jou past. 

Doe een sport die je leuk vindt, dan is het makkelijker om er een gewoonte van te maken.

 

3. Motiveer jezelf

Blijf jezelf herinneren aan de reden waarom je sport: zodat je lekkerder in je vel zit, je fitter voelt en meer ontspannen bent. Beloon jezelf aan het einde van de week als je het weekdoel hebt behaald, bijvoorbeeld met een lekkere massage. Of spreek met je sportmaatje af om na het trainen gezellig nog iets te drinken. Met deze mini beloningen motiveer je jezelf om door te blijven gaan. En lukt het een weekje niet omdat je te druk bent of een blessure hebt? Wees dan niet te hard voor jezelf. Accepteer dat het even minder gaat en maak afspraken met jezelf voor de week dat het wél weer lukt. Net zo lang tot je niet meer anders weet dan dat het een gewoonte is. 

Wil jij beginnen met sporten? Maak een afspraak voor vrijblijvend advies!