Contact Lid worden

Massagetechnieken voor beginners: zo geef je een ontspannen massage

Niets is zo ontspannend als een heerlijke massage. Het stimuleert lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je weet wat je doet? Lianne van The Wellness Club in Breda geeft je tips en technieken voor de perfecte massage.

Start with the basics


Zorg voor een fijne sfeer 
Lianne: “Om te beginnen is het belangrijk om een fijne sfeer te creëren. Dim de verlichting, zet wat rustgevende muziek op en steek eventueel wat kaarsen aan voor een romantische touch én een subtiel aroma. Zorg ook voor een aangename temperatuur. De ontvanger raakt snel warmte kwijt door het ontblote lichaam en je wilt natuurlijk niet dat hij of zij ligt te rillen van de kou. Het is altijd goed om dit tussentijds te blijven checken en de delen die niet gemasseerd worden, te bedekken met handdoeken”. 


Gebruik massageolie
Massageolie voorkomt dat je te hard aan de huid trekt. Het maakt de huid soepel en zacht, zodat er een betere wrijving ontstaat tijdens de massage. De olie moet goed in de huid trekken zodat het geen vettige laag achterlaat, maar het mag ook weer niet te snel worden opgenomen. Dan verdwijnt het effect. Massageolie kun je ook zelf maken! Lianne tipt: “Meng twee eetlepels druivenpitolie met vier lepels van je favoriete etherische olie. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, die erg geschikt is voor de gevoelige huid en zowel lichaam als geest ontspant. Wil je een optimale spa experience? Gebruik dan rozengeur! Zo bevind je je binnen no time in een Turkse spa.”

Start with the basics

Time to relax


De eerste technieken
Zodra je helemaal ready bent en de ontvanger ontspannen klaar ligt, dan is het tijd om te beginnen met de eerste, makkelijke technieken. Zorg dat je de massageolie goed binnen handbereik hebt en smeer voldoende uit over je handen. Warm je handen daarna zachtjes op, zodat je niet met koude handen het lichaam aanraakt. 

Techniek 1
Begin met trage, stevige en lange strijkende bewegingen. Je gebruikt deze techniek vooral op de grotere lichaamsdelen zoals de rug, maar ook armen en benen. Probeer de plekken waar de huid dicht op het bot zit zoveel mogelijk te vermijden: knieën, ellebogen en ribben. Maak gebruik van je hele hand en herhaal de beweging een paar keer om de spieren op te warmen. Het is belangrijk dat je je niet haast. Snelle en harde bewegingen zullen de spieren irriteren. Ga vervolgens van de onderkant van de rug met je beide duimen langs weerszijden van de wervelkolom en ga zachtjes omhoog terwijl je een beetje druk uitoefent. Verminder de druk naarmate je richting de nek beweegt.


Techniek 2
Een andere basistechniek is het maken van kleine en grote cirkels in tegengestelde richting. Hierbij gebruik je vooral je handpalmen. Het is vooral geschikt voor de rug en schouders. Beweeg de palmen van je hand in de vorm van een vlinder over de rug. In de richting van de schouderbladen kan je allebei je handen of een hand tegelijk gebruiken. De grootste druk ligt op de schouders. 


Techniek 3
Voor alle delen van het lichaam waar je wat minder mee uit de voeten kan, kun je de kneedtechniek gebruiken. En yes, dit kun je inderdaad vergelijken met het kneden van deeg. Deze beweging is ideaal voor de lichaamsdelen met wat meer vlees zoals bijvoorbeeld de heupen of de billen. Gebruik je duimen en wijsvingers, en hou natuurlijk je nagels in de gaten! Je wil de ander natuurlijk geen pijn doen. 


Techniek 4
Vergelijkbaar met de kneedtechniek, is de knijptechniek. Deze beweging is vooral geschikt voor de nek. Plaats je handpalm zachtjes op de achterkant van de nek en zet lichte druk met je duim aan de ene kant en je vingers aan de andere kant van de nek. Beweeg je hand naar de achterkant van de nek terwijl je lichtjes je duim en vingers samenknijpt rond de nekspieren. Let op: zet geen druk bij de hals. Dit is geeft een verstikkend gevoel.


Techniek 5
Als je voelt dat je handen snel moe worden, dan kun je de persoon vragen te gaan zitten zodat jij je onderarmen kunt gebruiken. Neem plaats achter de rug, plaats zachtjes je rechter onderarm op de schouder, handpalm naar boven en leg je linkerhand op de linkerschouder. Gebruik dan je lichaamsgewicht om druk te zetten op je onderarm terwijl je richt de nek draait. Doe hetzelfde aan de andere kant. 

Extra tips van Lianne:

“Kies de juiste massage route: begin met het masseren van de rug, daarna de nek en eindig met het masseren van de benen en armen. Varieer tijdens de massage in snelheid en druk, en ga liever te traag dan te snel. En ook erg belangrijk: blijf een aantal minuten op dezelfde plek. Dit zorgt ervoor dat de lymfestroom op gang wordt gebracht en de doorbloeding verbetert. Adviseer daarnaast dat de ontvanger na afloop voldoende water drinkt voor het afvoeren van de afvalstoffen.”

Extra tips van Lianne:

Liever een massage van een professional? Lianne van The Wellness Club helpt je graag bij Club Pellikaan Breda. Sport je bij één van onze andere clubs? Bekijk onze dan hier onze partners.