Contact Lid worden

Puistjes door je mondkapje? Zo verhelp je het!

De plek onder het mondkapje is een broedplaats voor de meest uiteenlopende huidproblemen, zoals puistjes en rode plekjes. Hoe bestrijd je dit én hoe voorkom je het? Schoonheidsspecialiste Linda van Faces Beautyinstituut geeft tips!

Wat is Maskne?

Maskne is niet hetzelfde als acne. Acne heeft namelijk allerlei verschillende soorten en verschijningsvormen. Maskne is uitslag op een specifiek gedeelte van het gezicht als gevolg van lokale wrijving, warmte en vocht. De volledige term is acne mechanica. Door het dragen van een mondkapje ontstaat er meer vocht op je gezicht. De lucht die je in- en uitademt blijft namelijk inclusief vocht en warmte achter het masker hangen. Dit kan de olieproductie van de huid verhogen, wat er weer voor zorgt dat vuil op de huidoppervlakte blijft zitten. Door de lichte temperatuurstijging ontwikkelen bacteriën en puistjes zich gemakkelijker. Dat de lucht blijft hangen is positief om het virus tegen te gaan, maar helaas is onze huid er minder blij mee. 

Zo herken je Maskne

Maskne komt voor in het gebied waar je mondkapje ook zit. Denk aan je kin, wangen, neus, maar ook achter je oren. De wrijving van het mondkapje maakt het beschermlaagje van huidvetten kapot, waardoor je huid gaat ontsteken. Zo wordt je huid eerst rood en kunnen er daarna kleine bultjes ontstaan. Daarnaast kun je last krijgen van jeuk, schilfering of droogte.  

Dit kun je doen om het te voorkomen

Je huid goed schoonmaken is het allerbelangrijkste om Maskne te voorkomen. Daarnaast is een goede nabehandeling ook erg belangrijk. Linda de best tips voor je op een rijtje gezet: 

  • Zorg dat je je gezicht dagelijkse reinigt, het liefst ‘s ochtends én ‘s avonds. Maak het een routine met bijv. tanden poetsen of je haren kammen.
  • Door 1 à 2 keer per week je huid (zachtjes) te scrubben ga je de ophoping van talg en vuil aan. Talg en vuil veroorzaken ontstekingen (puistjes) of mee-eters. 
  • Smeer dagelijks een verzorgende crème. Ook voordat je het mondkapje opzet. Dit zorgt voor een extra beschermlaag. Gebruik een crème die bij jouw huidtype past. Zo is een dikke, vette crème beter voor een droge huid en een dunne crème fijner voor de van zichzelf vettere huid. 
  • Draag zo min mogelijk make-up. Blijf weg bij producten waar parfum, alcohol of andere irriterende ingrediënten inzitten die de beschermlaag van jouw huid kapot kunnen maken. En draag zo min mogelijk make-up. Je poriën raken verstopt door producten zoals foundation of poeder, waardoor je huid minder goed kan ademen. Wil je toch foundation gebruiken? Kies dan voor een variant op waterbasis. 
  • Draag een katoenen of zijden mondkapje. Kies voor een stof die niet schuurt of irriteert aan de huid. Katoen ademt en zijde zorgt voor minder wrijving. 
  • Was je mondkapje dagelijks en verwissel ‘m om de drie uur wanneer je deze een langere tijd draagt. Het is belangrijk dat je de mondkapjes wast op 60 graden. En prop je mondkapje niet onder in je tas. Stop ‘m het liefst in een schoon tasje, zodat er geen bacteriën op het materiaal komen.  
  • Toch een puistje? Blijf er vanaf. Door eraan te zitten verspreid je de bacteriën van je handen over je gezicht. Tips hoe je van je gezicht afblijft? Lees het hier.
  • Drink genoeg water. Dit zorgt ervoor dat je je huid goed hydrateert. 

Try it yourself!

Wist je dat je met producten die je thuis in de keuken hebt liggen je huid een echte spa dag kan geven? Je hebt zelfs maar weinig ingrediënten voor nodig voor een stralende huid. 

Honingmasker

Honing zorgt ervoor dat je huid hersteld en kokosolie kalmeert de huid. Na een hele dag wrijving op je gezicht door het mondkapje kan je huid dit wel gebruiken.

Wat heb je nodig?
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel (rauwe) honing 

Meng de kokosolie en de honing tot een stroperig geheel. Breng dit aan op een gereinigde huid en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Spoel dan af met lauw water.

Anti-puistjes masker

Zuiveringszout is populair bij dermatologen. Het werkt kalmerend voor de huid en is antibacterieel. Dit helpt om puistjes te voorkomen. 

Wat heb je nodig?
½ theelepel citroensap
½ theelepel zuiveringszout of natriumbicarbonaat
1 eetlepel honing

Meng de ingrediënten samen en breng het voorzichtig aan op een gereinigde huid. Probeer niet te hard te wrijven. Vermijd het gebied rondom het oog, zodat de citroen geen irritatie kan veroorzaken. Laat het 15 minuten intrekken en spoel af met lauw water, zonder te scrubben. 

Avocado masker 

In een avocado zitten vetten en voedingsstoffen die de huiden voeden en hydrateren en honing kan het herstel van de acne stimuleren doordat het antibacterieel werkt. 

Wat heb je nodig?
Een rijpe avocado
1 eetlepel yoghurt
½ eetlepel honing

Gebruik overveer een vierde van de avocado en plet deze. Voeg de yoghurt en honing toe. Verdeel het over een gereinigde huid en laat het 10 tot 15 minuten intrekken. Spoel af met lauw water. 

Een masker is een onderschat verzorgingsproduct. De huid wordt er mooier, gladder en egaler van. Vergeet dit product dus niet. Heb je last van een irriterende huid? Gebruik dan een hydraterend of kalmerend masker. Tegen puistjes is een reinigend masker het beste. Dit neemt het teveel aan talg op. Hierdoor genezen ontstekingen sneller.

Geen tijd om zelf een masker te maken? Of toch liever professionele hulp inschakelen om van maskne af te komen? Linda van Faces beautyinstituut helpt je graag op de club in Almere. 

Lid van een van onze andere clubs? Bekijk dan hier al onze (schoonheids)specialisten van onze Medical Health Clinic.