Contact Lid worden

Sporten om je immuunsysteem te versterken: zo doe je dat!

In deze tijd zijn we bewuster dan ooit wat betreft een goede gezondheid en een sterk immuunsysteem. Vitamines slikken is één van de hulpmiddelen om je immuunsysteem een boost te geven, maar met sporten kun je ook heel veel bereiken. Wij vertellen het!

Wat is het immuunsysteem precies?

Het immuunsysteem is ten eerste een onmisbaar onderdeel van het lichaam. Het beschermt het lichaam namelijk tegen interne en externe ziekteverwekkers als bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Bekendste virus op dit moment is natuurlijk Corona.

Een sterk immuunsysteem is erg belangrijk voor een gezond lichaam en vergroot je weerstand, waardoor de kans dat je ziek wordt afneemt. 

Hoe versterk je je immuunsysteem?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw immuunsysteem kunt versterken, waaronder: 

  • Gezonde en gevarieerde voeding
  • Voldoende slaap en ontspanning
  • Goede hygiëne
  • Regelmatig bewegen en sporten

Er zijn ook factoren die een negatief effect hebben op je immuunsysteem, denk hierbij aan een hoge mate van stress, depressie, alcohol en roken. Je lichaam is hierdoor minder is staat om ziekteverwekkers te bestrijden. Daarnaast zorgt onvoldoende drinken ook voor een verslechtering van de immuunsysteem, zo kunnen afvalstoffen namelijk niet goed worden afgevoerd. Drink daarom dagelijks anderhalf tot twee liter water. Verder speelt lichaamsbeweging een grote rol in het onderhouden van je immuunsysteem en heeft regelmatig sporten een sterke invloed.

Waarom is sporten zo belangrijk voor je immuun-systeem?

Zowel matig als intensief sporten heeft een positieve werking op het functioneren van het immuunsysteem. Sporten bevordert namelijk de bloedsomloop. Hierdoor worden witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid. Witte bloedcellen herkennen ongewenste invloeden van buitenaf en reageren hierop door jou hiertegen te beschermen. Sporten zorgt er dus voor dat je witte bloedcellen indringers sneller kunnen tegenhouden. Als je weinig sport, is het effect omgekeerd en zullen de witte bloedcellen er langer over doen om indringers tegen te houden. 

Goed om te onthouden is natuurlijk wel dat het bouwen aan een sterk immuunsysteem geen garantie biedt om nooit meer ziek te worden. Je vermindert de kans op vatbaarheid, maar ook met een sterk immuunsysteem kun je virussen oplopen. 

Maar hoe lang en intensief moet je dan sporten om het immuunsysteem optimaal te versterken?

Om je immuunsysteem te verbeteren, wordt er aangeraden om per dag minimaal een half uur te bewegen. Dit geldt voor iedere leeftijd. Het liefst elke dag, maar minimaal 5 dagen per week. In deze mate zorgt lichaamsbeweging ervoor dat de bloedsomloop goed blijft stromen. Het gaat om lichte activiteiten als fietsen, wandelen, zwemmen of joggen. Maar wees niet te fanatiek, na 75 minuten continue lichaamsbeweging kan het een negatief effect hebben op je immuunsysteem. 

Wil jij beginnen met sporten om je immuunsysteem te verbeteren? Word dan lid bij Club Pellikaan en begin met sporten. 

Teaser