Contact Lid worden

Waarom je dik wordt van stress

Iedereen heeft wel eens een drukke periode. Deadlines op werk of situaties thuis die zorgen dat je 's avonds in bed nog ligt te malen. Maar wist je dat stress ervoor kan zorgen dat je niet afvalt, of zelfs aankomt?

Stress op de weegschaal

Dat door stress de weegschaal omhoog schiet, komt door het stresshormoon cortisol. Je lichaam maakt dit aan als reactie op stress. Resultaat? Je krijgt meer honger en gaat dus meer eten. Ook gaat je schildklier door de stress langzamer werken, waardoor je stofwisseling trager wordt. Deze combinatie zorgt dat je aankomt in gewicht.

"Door stress ben je gevoeliger voor de verleiding van lekkere dingen."

Comfort food

Ook kiezen we in stressvolle periodes vaak voor slechtere voedingsmiddelen. Pizza, chips of chocola in plaats van gezonde alternatieven. Wouter de Jong, schrijver van het boek Mindgym: "Drukke mensen schieten het grootste gedeelte van de dag onbewust in automatismen. Als je continu in de overleefstand staat, is je aandacht steeds gericht op externe prikkels. En ben je dus veel gevoeliger voor de verleiding van lekkere dingen."


Herken je stress

Hoe verminder je dan stress en daarmee het getal op de weegschaal? "Het zijn niet zozeer situaties die stress veroorzaken, maar de mindset hoe we ermee omgaan. Probeer stress te herkennen, zodat je uit je automatische piloot kunt stappen. Stop met wat je aan het doen bent en neem een adempauze. Dit is de eerste stap om beter met je stress om te gaan.”


Adempauze 2.0

Deze oefening helpt je om stress te herkennen en komt uit het boek Mindgym: Work-outs van Wouter de Jong (bestel hier). Je kunt deze oefening met gesloten of open ogen uitproberen. Stop met wat je aan het doen bent en ga naar de eerste stap:

1. Stel jezelf deze vragen: Wat ervaar ik nu? Zijn er gedachten, gevoelens, emoties, is er een bepaalde stemming? Wat ervaar ik in mijn lichaam? Je hoeft het alleen maar op te merken, zonder oordeel.

2. Breng je aandacht naar je adem. Volg van moment tot moment de in- en uitademing met je aandacht. Zonder de ademhaling te hoeven veranderen, neem hem alleen waar.

3. Breid dan de aandacht uit naar de fysieke sensaties in je gehele lichaam. Wat je ook tegenkomt, laat het er zijn.

Vond je het lastig om bovenstaande oefening zelf te doen? Doe dan eens mee met een lesje yoga, meditatie of overweeg een cursus mindfulness als aanvulling op je sportprogramma. Nog niet lid van de club? Kom langs voor een rondleiding en een vrijblijvend advies.