Contact Lid worden

Waarom je in de lente makkelijker afvalt

Het is lente! Je merkt het aan alles, het seizoen van de positieve vibes. We krijgen weer zin om erop uit te gaan en het eerste terrasje is al gepakt. De lente maakt alles makkelijker, ook afvallen. Waarom? Dat vertellen we je in deze blog.

Mindless eating

Herken je dit? Je komt thuis na een lange dag werken. Je ploft op de bank, zet de tv aan en eet je avondeten. Je blijft zitten, neemt nog een drankje, een chipje en voordat je het weet is het op. Je hebt eigenlijk niet eens door wat je allemaal hebt weggewerkt. Dat noemen we mindless eating. En dat doen we het makkelijkst in de wintermaanden. Dan vullen we onze avonden met Boer zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt, The Voice of Holland en komen we nauwelijks van de bank. Het is niet voor niets dat deze tv-programma’s in de winterperiode op de buis zijn. In de lentemaanden hebben we daarom meer ruimte om mindful te eten. We zijn vaker met vrienden en een hapje & drankje wordt een gezellige activiteit waar je met je volledige aandacht bent. Je bent je bewust van wat je in je mond stopt en zal dus eerder kiezen voor een gezonde hap.

Gezonder eten

In de winter eet je vaak stevige maaltijden. Je lichaam vraagt hier om, je hebt deze energie nodig voor het warmhouden van je lichaam. Stevige maaltijden zijn natuurlijk niet per definitie ongezond, maar hebben wel meer tijd nodig om te verteren. In de lente en zomer heeft je lichaam meer behoefte aan lichte maaltijden, je bent tenslotte al warm genoeg. Denk aan maaltijdsalades, soep, couscous of kleine tapashapjes. Ook eten we meer fruit die ons helpen om minder te snacken of zelfs af te vallen. Zo helpt kiwi bij de spijsvertering, is aardbei een lekker en gezond snoep-alternatief en helpen bosbessen, bramen en frambozen met de vetverbranding.

Meer bloot

De wollen truien gaan terug de kast in en rokjes en zwierige jurkjes komen eruit. Hét moment is daar: pas je je lentekleren van vorig jaar nog? Je wordt je nog bewuster van je lijf, want lente outfits zijn meestal wat strakker en korter en help: je ziet meer bloot. Dat is een kleine reminder dat die zwembroek en bikini binnenkort ook weer aan gaat. Tijd voor actie, want je voelt jezelf toch net wat lekkerder als zelfverzekerd kunt paraderen. Dat is één van de beste motivaties, want het is een intrinsieke motivatie: je wilt het zelf heel graag en doet het niet omdat anderen het willen. 

Actiever

Hoe je het ook wendt of keert: in de lente ben je een stuk actiever. Het is lekkerder weer, het is langer licht en je doet sowieso vaker dat ritje naar het terras. We voelen ons als Nederlanders ook een beetje verplicht om met lekker weer de deur uit te gaan, anders vinden we het zonde. Een blokje om in je lunchpauze, een wandeling in het plantsoen of een rondje hardlopen is toch een stuk leuker met de lentezon. De vitamine D geeft ons meer energie en de ‘frisse neus’ geeft onze mind het gevoel dat we lekker bezig zijn. We voelen ons positiever en hebben daarom meer zin in, in eigenlijk alles.

Krijg je ook zin om te bewegen? Word lid!