Contact Lid worden

Zo herken je voorjaarsmoeheid

Ben je de laatste tijd vaker moe, futloos, prikkelbaar en kom je lastiger je bed uit? Misschien heb je wel last van voorjaarsmoeheid. Hoe dit komt en wat je hieraan kunt doen lees je hier!

Wat is voorjaars moeheid?

Hoe fijn de stijgende temperaturen ook zijn, dit kan samen met de ingevoerde zomertijd een groot effect hebben op ons lichaam. De precieze reden van voorjaarsmoeheid is onbekend. Een theorie is dat je hormoonspiegels even tijd nodig hebben om aan de weersveranderingen te wennen. Mensen met een lage bloeddruk zouden hier sneller last van hebben. Omdat vrouwen vaak een lagere bloeddruk hebben dan mannen, zouden zij deze klachten (helaas) eerder ervaren. Ook zou het te maken kunnen hebben met het omschakelen van je lichaam van de ‘spaarstand’ in de winter naar de ‘actieve stand’ in het voorjaar. Je lijf kan niet snel genoeg meeveranderen en daardoor ontstaan moeheid en futloosheid. 

Wat is voorjaars moeheid?

Wintermodus uit, lentemodus aan

Je lichaam heeft dus even nodig om zichzelf aan te passen aan de langere dagen en hogere temperaturen. We staan als het ware nog in de wintermodus, vanwege de koude en donkere dagen die achter ons liggen. We kunnen hier weinig aan doen: vroeger was er in de winter minder eten en ging ons lichaam automatisch in de ruststand. In de lente verandert dit gelukkig weer. De productie van het slaaphormoon melatonine neemt af en het geluksstofje serotonine neemt juist toe wanneer de zon meer gaat schijnen. Dit hormoon heeft invloed op je mood: bijvoorbeeld op je stemming, slaap, emotie en eetlust. De overgang naar die fijne warme zomeravonden kan dus tijdelijk zorgen voor wat ongemak, zoals moeheid (zelfs als je goed hebt geslapen), prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn en lusteloosheid. Na enkele weken zal deze disbalans zichzelf weer oplossen en nemen de klachten af. 

Tips bij voorjaars moeheid

Hoe fitter je bent, hoe beter je tegen seizoensveranderingen zou kunnen. Wat nu als je toch last krijgt van dit vervelende kwaaltje? Zorg dan goed voor je lichaam in deze periode. Het beste medicijn tegen voorjaarsmoeheid is lichaamsbeweging. Zeker bewegen in het zonnetje (want: een extra shot vitamine D) kan goed helpen. Maak een lange wandeling, sla een balletje op de buitenbanen of doe mee met het outdoor programma op de club. Zorg verder dat je gezond en gevarieerd eet en neem extra supplementen vitamine C en D. Ook wisseldouches kunnen een positief effect hebben op je voorjaarsmoeheid en geven je een boost voor het begin van de lente. Zorg tot slot voor een goede nachtrust en vermijd stress. Dan kun je binnenkort weer vol energie genieten van de lange zomerdagen!

Tips bij voorjaars moeheid

Join The Club

Begin met sporten en versla die voorjaarsmoeheid! Benieuwd naar de club? Laat je inspireren en maak nu direct online een afspraak voor een vrijblijvende rondleiding.

  

Kom langs