Contact Lid worden

Zo merk je dat je teveel sport

Dat sporten gezond is weten we allemaal. Maar alles waar 'te' voor staat is nooit goed, zo ook te veel sporten. Wij zochten uit hoe je weet dat je teveel sport, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

Je loopt leeg

Te veel sporten, we noemen het ook wel overtraining, kan een aanslag zijn op je lichaam. Wouter, landelijk fitnessmanager, legt het simpel uit: ‘jouw telefoon geeft aan dat hij moet opladen, het batterijtje wordt rood of gaat zelfs in de energiebesparende modus. Je koppelt je mobiel aan de oplader en haalt het er vervolgens al na 70% weer uit.’ Oftewel, jouw lichaam laadt nooit helemaal op en je zal merken dat het alleen maar sneller ‘leeg’ is.

‘Doe is ff rustiger aan’-signalen

Lukt het je niet om een normale training af te maken of voel je je na een training alleen maar moe in plaats van energiek en voldaan? Dan is de kans groot dat je te hard bent gegaan. Ook wanneer je rusteloos en prikkelbaar bent, je je minder goed kunt concentreren of sneller vermoeid bent is het verstandig om een stapje terug te doen. Wouter: ‘Pas jouw trainingsschema aan. Als je de signalen op tijd oppikt, heb je vaak aan een paar rustdagen al genoeg.’

Less is more

We willen vaak te veel en te snel. Probeer je niet te focussen op ‘alles kunnen’ maar richt je op een specifiek doel. Wouter: ‘Als sporter, zowel beginnend als gevorderd, kun je jezelf beter onder- dan overschatten. De weg omhoog is gemakkelijker dan de weg omlaag.’ Stel samen met een fitcoach een trainingsschema op en pas deze aan wanneer het te veel of juist te weinig is. Ook kan het helpen om je rusthartslag bij te houden door middel van een Polar watch. Wanneer deze te hoog is weet je eigenlijk al dat je het wat rustiger aan moet doen.

Voorkomen is beter dan…

Zorg ervoor dat je genoeg eet en let er ook op wát je eet. Om voor voldoende brandstof te zorgen heb je veel eiwitten en gezonde vetten nodig. Ook is het belangrijk dat je voldoende slaapt. De anabole hormonen, die belangrijk zijn voor ons spierherstel, worden vrijgegeven wanneer we slapen. Slapen we slecht, dan heeft ons lichaam minder tijd om deze hormonen vrij te geven. Daarnaast verhoogt een gebrek aan slaap de aanmaak van cortisol, wat zorgt voor een toename van lichaamsvet en afname van spiermassa.

Gouden tip

Wouter: ‘Neem genoeg rustdagen. Ga vooral niet stressen als je een dag niet naar de sportschool gaat. In je rust herstel je en boek je ook zeker resultaat.’ Wil je toch naar club komen? Probeer dan eens een yogalesje om je spieren te laten ontspannen. Tijdens Namasté November zijn er veel specials!

Teaser

Polarwatch winnen?

Klik hier!