Contact Lid worden

6 tips om beter te slapen

Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je kan de slaap niet vatten, wordt regelmatig wakker en staat moe op. Wat doe je eraan? Yoga- en meditatiedocent Karimu geeft tips.

Goede nachtrust

Wij spraken Karimu en vroegen hem naar het geheim van een goede nachtrust. Karimu: “Dat verschilt voor iedereen, maar we zijn het er waarschijnlijk wel allemaal mee eens: wanneer je je uitgerust voelt als je wakker wordt. Ik omschrijf het zo: ik wil het gevoel hebben dat ik een pauze heb genomen van het alledaagse leven. Gemiddeld heeft iemand 7 uur slaap per nacht nodig. Het kan zijn dat jij net iets meer of minder nodig hebt dan dat.”

Monkey mind

“Niet alleen je lichaam, maar ook je geest heeft rust nodig. Soms heb je van die momenten dat je naar bed gaat en de gedachten door je hoofd flitsen. Dit noem je ook wel je monkey mind. Volgende het boeddhisme heb je allemaal rumoerige aapjes in je hoofd die ongecontroleerd, van de hak op de tak, herrie maken: dat zijn je gedachten. Je slaapt, wordt wakker en meteen flitsen diezelfde gedachten weer door je hoofd. Een goede nachtrust moet er juist voor zorgen dat al die gedachten worden gedumpt. Ze zorgen voor onrust en vaak heb je er niks aan voor de volgende dag. Het kost je alleen maar energie. Door ze uit je hoofd te verwijderen maak je weer ruimte voor de nieuwe dag.”

6 TIPS 

1. Restorative & yin yoga

Karimu: “Ga je gestresst naar bed, dan blijft je lichaam voorlopig nog in stress-stand waardoor het lastig is om in slaap te vallen. Je wilt juist het tegenovergestelde bereiken: een ontspannen lichaam. Doe vlak voordat je naar bed gaat 10 tot 20 minuten restorative of yin yoga. Het haalt letterlijk de spanning uit je lijf, waardoor je daarna makkelijker aan slaap toe geeft en dieper in slaap valt.” Een voorbeeld van een aantal fijne oefeningen vind je hier.

2. Ademhalingsoefening 

“Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te ontstressen en onze emoties weer terug in balans te brengen. Door een simpele ademhalingsoefening te doen zoals de ‘nadi shodhana’ breng je je hersenactiviteit tot rust en haal je ook spanningen weg uit je lijf. Hoe werkt de Nadi Shodhana: 

Neem een comfortabele zithouding aan en adem 5 seconden in en 5 seconden uit. Herhaal dit vijf keer. Vervolgens plaats je je rechterduim op je rechterneusvleugel en adem je in en uit door je linkerneusgat. Daarna laat je je duim los van de rechterneusvleugel en plaats je - van dezelfde hand - je ringvinger op de linkerneusgat en adem je in en uit door je rechterneusgat.”

3. Kruidenthee

“In de namiddag/begin van de avond drinken veel mensen koffie. Hierdoor gaat je lichaam in ‘actie-modus’, terwijl je juist wil dat je lichaam ontspant. Thee werkt daarentegen juist ontspannend en is daarom een goed alternatief. Let op: in sommige theesmaken zit wel cafeïne. Goed om dit dus te checken. Naast kant-en-klare thee smaken  kun je natuurlijk ook zelf thee maken. Kruiden die een kalmerend effect geven zijn lavendel, kamille, munt, valeriaan en haverbloem. 

Mijn favoriete theemix is rozemarijn en tijm in heet water. Rozemarijn helpt je maag tot rust te brengen en tijm haalt je ‘zorgen’ uit je systeem.”

4. Ruis van buitenaf 

“Wij mensen zijn gevoelig voor licht en geluid. Blauw licht (van tv, smartphone) maakt je wakker, dus vermijd dit ‘s avonds zoveel mogelijk. Je kunt met jezelf afspreken dat je een uur voor bedtijd niet meer op je scherm kijkt om het licht en prikkels te vermijden. Zorg dat je andere kamerverlichting dimt. Dit maakt je namelijk slaperig. Is er licht in je slaapkamer dat je niet helemaal uit kan zetten, denk aan straatverlichting dat naar binnen schijnt, dan kan een slaapmasker een uitkomst zijn.

Zorg ervoor - wanneer je in bed ligt - dat er geen geluiden zijn waaraan je je ergert, zoals een klapperende raam of druppelende kraan. Ook als je slaapt staat je gehoor namelijk ‘aan’. Dit is een oerinstinct om zo snel te kunnen schakelen wanneer er gevaar is. Ook hierbij kan het niet altijd allemaal uitgezet worden, denk aan een drukke straat of een partner die snurkt. Oordoppen of white noise geluid kunnen dan een oplossing zijn.”

5. Wakker worden 

“Het gebeurt mij wel eens dat ik de telefoon al in mijn handen heb voordat ik überhaupt echt wakker ben. Je overlaad jezelf meteen met prikkels van buitenaf. Dit kan effect hebben op de rest van je dag. Iets wat ik doe en wat een fijn effect heeft: ik wacht 15 minuten nadat ik wakker ben met het pakken van mijn telefoon. In die tijd wordt ik rustig wakker en doe ik een ademoefening genaamd ‘so  ham’. Je ademt in terwijl je in je hoofd ‘soooooo’ zegt en ademt uit terwijl je ‘hammm’ zegt. Dit doe ik dan 12 minuten lang. Deze oefening zorgt voor vrede, rust en opent je hart. Een goede start die invloed heeft op de rest van je dag!”

5. Meditatie

“Mijn favoriete techniek voor een goede nachtrust is om vooraf te mediteren. Ik neem hiervoor 15 minuten de tijd voordat ik naar bed ga. Gebruikelijke meditaties die je kunt doen zijn Yoga Nidra of een body scan. Yoga Nidra brengt je in zo’n diepe ontspanning, dat je tussen slaap en wakker zijn in zit. Bij een body scan ‘scan’ je als het ware je hele lichaam met je geest. Het brengt je in contact met je lichaam waardoor je je bewust wordt van wat er allemaal in je lijf afspeelt. Het maakt je heel rustig, maar zorg ervoor dat je niet in slaap valt tijdens de sessie. Op Spotify van Club Pellikaan staan een aantal meditaties, waaronder de Happy Place meditatie. Deze luister ik graag als ik een fijne droom wil hebben.” Bekijk de meditaties op Spotify hier.

Wat als slapen echt niet lukt?

“Dan zou je CBD olie kunnen proberen. CBD-olie is een supplement en kan helpen bij o.a. stress, angst, slaapproblemen, stemmingswisselingen, pijn, ADHD, migraine en reumatische klachten. Je kunt het ook prima zonder klachten gebruiken, als aanvulling op je gezonde lifestyle. Het ondersteunt namelijk allerlei lichaamsfuncties, houdt cellen gezond en gaat ziektes tegen.” Meer hierover lees je hier.


Karimu geeft tijdens Namasté November op alle clubs een Slaap Lekker workshop waarbij hij je leert om dieper in je lichaam te zakken en spanning los te laten. Het effect: je slaapt beter en je begint fit aan een nieuwe dag. Meer weten? Klik hier

Ben je nog niet lid van de club? Word dan lid en doe mee met de Namasté November specials!