Contact Lid worden

Hierdoor heb je last van de zomertijd

Dit weekend gaat de klok een uurtje vooruit. Iets waar niet iedereen om staat te springen. Het verzetten van de klok kan je biologische klok namelijk flink ontregelen. Waardoor komt dit en hoe zorg je dat je er geen last van hebt?

Waarom verzetten we de klok?

Ieder half jaar verzetten we de klok. Daardoor kunnen we in de zomer langer genieten van warme zomeravonden. Zouden we altijd zomertijd hebben, dan wordt het in de winter pas rond tien uur ‘s ochtends licht. Dat is de reden dat we de klok in oktober weer een uurtje achteruit zetten. Volgens wetenschappers is dat ook echt nodig, omdat we anders last zouden krijgen van ziektes zoals depressies en hartklachten.

"Je biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in je lichaam volgens een vast ritme verlopen."

Wat zegt de expert?

Hoe komt het dan dat sommigen toch zo moet wennen aan de zomertijd? Slaapoefentherapeut Stephanie van évanie: “Naast de wekker op je nachtkastje heb je ook een interne klok: de biologische klok. Deze zorgt ervoor dat allerlei processen in je lichaam volgens een vast ritme verlopen. Bijvoorbeeld je hartslag, de menstruatiecyclus bij vrouwen, maar ook het slaap-waakritme. Je biologische klok heeft licht nodig om in de pas te blijven lopen. Hierbij spelen allerlei hormonen een rol. Zo produceert de pijnappelklier als het donker is het hormoon melatonine, wat je slaperig maakt. Licht remt de productie van melatonine juist af. Licht stimuleert bovendien de aanmaak van cortisol en adrenaline, hormonen die je wakker en alert houden. ”

Uurtje eerder op werk zijn

Door de zomertijd kunnen we dus langer genieten van zomeravonden. Ook is het goed nieuws voor ouders van vroege vogels: kinderen die altijd om 06.00 uur al wakker zijn, worden ineens om 07.00 uur wakker. Toch zijn er veel mensen die er last van hebben. Bijvoorbeeld omdat de wekker op maandagochtend gaat om 07.00 uur, maar het nog voelt als 06.00 uur.

"De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht."

Avondmensen

Even wennen, aldus Stephanie: “Maak je een lange vliegreis naar een andere tijdzone, dan kun je te maken krijgen met een jetlag. Je biologische klok moet zich dan aanpassen aan de lokale tijd en dat duurt een paar dagen. In de tussentijd kun je last hebben van vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen en je gedesoriënteerd voelen. Hetzelfde gebeurt bij het ingaan van de zomertijd, maar dan op kleinere schaal omdat het verschil maar één uur is. De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen hebben aanpassingsproblemen, zo bleek uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waarom dat zo is, is nog niet bekend. “

Zo overleef jij de zomertijd

Wil jij de overgang naar zomertijd goed doorkomen? Gebruik dan deze tips van Stephanie:

  1. Stop met snoozen! Als je uitslaapt, stel je de aanpassing van je biologische klok alleen maar uit. Meteen opstaan dus.
  2. Start je dag goed. Doe meteen de gordijnen open, maak een ochtendwandelingetje of ga direct (buiten) sporten als je daar tijd voor hebt.
  3. Dim de lichten. ’s Avonds kun je het beste het licht zo veel mogelijk buitensluiten, zodat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Verduisterende gordijnen kunnen helpen. Ook kunstlicht houd je uit je slaap, dus dim de lichten en kijk vlak voor je naar bed gaat niet meer naar je tv, tablet of telefoon.
  4. Sta zondag vroeger op. Vind je vooral die eerste maandagochtend in de zomertijd lastig, sta dan op zondag alvast extra vroeg op. Dan kan je biologische klok alvast beginnen met aanpassen.
  5. Laat kinderen wennen. Bij jonge kinderen die moeite hebben met inslapen door de zomertijd, kun je een paar dagen eerder al beginnen met het verzetten van de bedtijden. Breng ze steeds een kwartiertje vroeger naar bed, dan is de overgang minder groot.