Contact Lid worden

Zo word jij als avondmens een ochtend sporter

Heb jij 's avond energie en kom je ’s ochtends je bed niet uit? Dan ben je een avondmens! Maar het blijkt dat we van vroeg opstaan gezonder & gelukkig worden! Dus benut je ochtend goed en wordt een ochtend sporter: hierbij wat tips om je op weg te helpen.

De avond van tevoren

Als je net wakker bent is je wilskracht nog beperkt en is het lastiger om helder na te denken. Het is daarom slim om je de avond van tevoren voor te bereiden. Leg bijvoorbeeld je sportkleding alvast klaar, pak je sporttas in en schrijf kort je trainingsplan voor de volgende dag op. Wanneer je weet wat je moet doen zal de drempel om daadwerkelijk door te zetten kleiner worden. Zorg er vervolgens voor dat je de tijd neemt om te ontspannen en leg digitale schermen een uur vóór bedtijd weg. En ja, het is een inkoppertje, maar als je eerder op wilt staan, moet je ook écht eerder naar bed. Een studie door biologie professor Randler toonde aan dat de hoeveelheid slaap die je krijgt minder effect heeft op je productiviteit en ochtend alertheid dan de timing van je slaap: vervroegde bedtijden hadden de meeste invloed.

"We kunnen onze interne klok voor de gek houden met licht"

Het opstaan

Is de snooze knop jouw beste vriend? Niet voor lang! Zet je wekker aan de andere kant van de kamer zodat je echt je bed uit moet om het geluid te stoppen. Vermijd de verleiding om weer terug je warme bed in te kruipen door gelijk je sportkleding aan te trekken (die je de avond van tevoren klaar had gelegd). Open je gordijnen om zonlicht binnen te laten of doe een grote lamp aan. Volgens hoogleraar chronobiologie en gezondheid Bert van der Horst kunnen we onze biologische klok niet compleet veranderen: een avondmens kan dus nooit écht een ochtendmens worden. Maar we kunnen onze interne klok wel voor de gek houden met licht! Wanneer onze ogen licht zien wordt de productie van het slaaphormoon melatonine gestopt en snapt ons lijf dat de dag begint.

Een goede start

Neem de tijd om een gezond ontbijtje met veel vitamine B te maken (denk aan eieren, fruit en groenten) voor een energieboost. Eet deze zonder afleiding op. Let goed op je portie, want sporten op een te volle maag is natuurlijk nooit fijn. Drink bij je ontbijt ook genoeg water. Voldoende vocht in ons lijf zorgt ervoor dat we ons energieker en alerter voelen en na een lange nacht moeten we zeker bijtanken.

"Je lichaam raakt gewend aan je nieuwe ritme."

Wees consistent

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: blijf consistent met je avond- en ochtendroutine. Zodra je hebt gevonden wat voor jou perfect werkt, hou je daar dan ook aan vast. Spreek met jezelf een vaste tijd af dat je naar bed gaat en opstaat. Sta in het weekend niet meer dan 2 uur later op. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een consistente bedtijd leidt tot een betere nachtrust en gemakkelijker opstaan in de ochtend. Je lichaam raakt dus gewend aan je nieuwe ritme. Het is misschien even pittig in het begin, maar wedden dat jij al na 3 weken ’s ochtends vroeg in de gym te vinden bent? 

Hulp nodig bij het consistent blijven in je sportgewoontes? Onze Fitcoaches zijn er om je om hiermee op weg te helpen. Maak een afspraak met een Fitcoach op jouw club of vraag een rondleiding aan voor vrijblijvend advies.