Contact Lid worden

Hoe maak je je kind watervrij deze zomer?

We zitten volop in de zomerse temperaturen en trekken er massaal op uit naar het water. Even een middagje relaxen aan het strand, of toch niet? Als ouders van jonge kids kun je eigenlijk geen moment stil liggen. Wat kun je dan het beste doen?

Watervrees

Je kindje watervrij maken betekent de angst voor zwemwater wegnemen. Deze angst ontstaat vaak door het ‘niet-weten’. Bijvoorbeeld het niet-weten hoe je weer naar boven komt als je kopje onder gaat of het niet-weten dat er niets ergs gebeurt als je gezicht onder water komt. Wanneer kids deze dingen wél weten vergroot het hun zelfvertrouwen. Ze anticiperen sneller op onverwachte situaties en hebben de ‘kennis’ en het vertrouwen dat ze zichzelf kunnen redden in het water.

Spetter pieter pater, lekker in het water

Plezier is hét codewoord voor een watervrije zomer. Thuis kun je hier al mee aan de slag door je kindje te laten ervaren wat water is en hoe leuk het is. Ga samen badderen en speel met bewegend water uit een kraan of douchekop. Met speeltjes zoals een emmer of gieter kunnen kids ook zelf spetteren en zichzelf (of jou!) natmaken. Speel en lach mee, zodat ze zien dat het niet erg is om nat te worden.

Spetter pieter pater, lekker in het water

Stap voor stap

Het zwembad is de perfecte plek om een stapje verder te gaan. Begin bij het ondiepe water door bijvoorbeeld door het water te lopen: zo snel als een muisje of zo lomp als een olifant. Maak kikkersprongen of neem een hapje water en spuit als een dolfijn in de lucht. Bij dieper water kun je oefenen met sprongetjes van de kant. Ga steeds wat verder weg staan en daag je kindje eens uit om over iets heen te springen. Hoe je het ook precies doet, neem de tijd en maak het leuk. Fijne vakantie!

P.S. We zien jullie graag na de vakantie terug bij babyzwemmen, peuterzwemmen of tijdens de start van zwemles.

Teaser

Zwemles volgen?

Klik hier