Contact Lid worden

Zijn gymselfies schadelijk voor je gezondheid?

Gymselfies, de zweterige foto die we steeds vaker voorbij zien komen. Hoe onschuldig deze perfect samengestelde foto ook lijkt, deze en alle fitness inspiration accounts hebben meer invloed op onze gezondheid dan we denken. Hoe? Wij leggen het je uit!

Photo or it didn’t happen

We hebben allemaal wel die ene vriend die elk bezoek in de gym, alle persoonlijke records en elke gespierde bicep en sixpack deelt op social media. De een scrollt er snel langs, de ander is onder de indruk. Maar wát iemand ook doet; de gymselfie beïnvloedt de gezondheid van de scroller. Heh? Van de scroller? Tricia Burke, co-auteur van het onderzoek, legt uit: “Of je het nou wil of niet, onbewust maken we de normen en waarden die van buitenaf worden opgelegd - via de social media posts - dusdanig eigen dat we het gaan zien als iets dat ook van ons wordt verwacht. Dit heeft grote invloed op de manier waarop we naar onszelf kijken en/of hoe we met onszelf omgaan.”

Burke: “Hoe vaker men wordt blootgesteld aan ‘fitspo’-posts, des te bezorgder velen worden over hun eigen gewicht. Dit resulteert vaak in een ongezond lichaamsbeeld. Men gaat zich vooral achter de oren krabben zodra ze merken dat hun vrienden - die vergelijkbaar zijn aan zichzelf - ook posten over fysieke activiteiten.”

O nee, en nu?

Het nieuws is niet helemaal slecht. Fitspo-posts kunnen ook juist heel motiverend werken. Zeker als je ook zelf weer eens van de bank af moet komen, of als motivatie in je eigen gym proces. Dit bewees Niels Ruitenbeek, lid op onze club in Amersfoort. Bijna dagelijks zien wij een Club Pellikaan tag in de foto's van Niels. We vroegen hem de reden achter zijn selfies: "Ik heb een enorme afvalrace achter de rug. Ik vind het zó motiverend om door mijn Instagram timeline te scrollen en te zien hoe vaak ik aan het trainen was. En nog steeds, want nu heb ik nieuwe doelen. Ik blijf gemotiveerd doordat ik in de foto's de progressie zie. Eerst in afvallen, nu in spieropbouw." Meer lezen over Niels zijn afvalrace? Klik hier.

Gebruik ‘m op de juiste manier

De gymselfie kan dus ook een heel goede stok achter de deur zijn. Zowel de selfie van anderen als je eigen proces foto. Wel moeten we voorzichtig zijn met de manier waarop we dingen verwoorden. Betrokkenheid, positiviteit en motiverende en aanmoedigende boodschappen zijn heel belangrijk. Burke: “Als iedereen proactieve en gezonde berichten post, dan verlagen we de drempel voor anderen om ook daadwerkelijk de sportschool in te duiken. Zo krijgt de ander het gevoel dat hij of zij ook zulke resultaten kan behalen, en dit is de grootste stimulans”. Maak, gebruik en deel ‘m dus vooral, maar hou rekening met elkaar.

Nog geen lid van de club, maar wel benieuwd of één van onze clubs iets voor jou is? Kom langs voor een rondleiding en een vrijblijvend advies.