Contact Lid worden

Dertig kilo lichter en gelukkiger dan ooit

Niels (40 jaar) vergat zo’n tien jaar lang zijn liefde voor sporten. Zijn zwaarste punt was in 2015, toen hij meer dan honderd kilo woog. Na de zomer van 2016 vond hij het mooi geweest. In deze blog lees je zijn verhaal.

“Ik heb sporten altijd echt heel leuk gevonden, maar dat ben ik gewoon tien jaar lang vergeten.”

Oorzaak

“Ik ben er nog steeds aan het achterkomen wat de échte reden is dat ik zo zwaar was, maar een paar factoren kan ik zo opnoemen. Ik zat niet lekker in mijn vel op het werk, ik reisde veel en had twee jonge kinderen. Ook mijn vrouw was druk op het werk. Voor mijn gevoel was ik de hele dag aan het regelen. ‘s Avonds was ik te moe om te sporten en zat ik uitgeblust op de bank. Ik heb sporten altijd echt heel leuk gevonden, maar dat ben ik gewoon tien jaar lang vergeten.”

Zomer 2016

Het moment dat Niels wist dat er wat moest gebeuren, weet hij nog precies. “Het was zomer 2016. Mijn vrouw en ik voelde ons niet happy in onze zwemkleding en we spraken af dat we na de zomer zouden starten met extra begeleiding. We hebben toen letterlijk gezegd: als we het nu niet doen, dan gaan we het nooit meer doen. Zover was het al. Het is bizar, maar wij hadden eigenlijk geaccepteerd dat het zo was. Dat we de rest van ons leven te zwaar zouden zijn.”

“Ik kon mijn zoontje hier niet drie keer per week brengen en zelf met zo’n pens binnenzetten.”

Het echte besef

Toch was deze motivatie niet wat Niels écht over de streep hielp. “Mijn zoontje Mees zat op turnen en hij werd gevraagd om in de selectie te trainen. Daar kwam ik binnen en ik voelde mij zó ongelukkig. Ik kon mijn zoontje hier niet drie keer per week brengen en zelf met zo’n pens binnenzetten. Dat is het echte besef geweest. De vraag was: of ik blijf drie keer per week deze confrontatie houden of ik ga er nu zelf iets aan doen.”

Hulp van een personal trainer

Niels en zijn vrouw kwamen al een poos drie tot vier keer per week op de club in Amersfoort, maar trainden voornamelijk zelfstandig. “Ik vond de confrontatie met een fitcoach of PT-er nog te confronterend. Totdat we dus besloten om hulp te zoeken. Peter de Gruyl, eerst PT-er bij Club Pellikaan en later zelfstandig, heeft ons intensief begeleid en doet dit eigenlijk nog steeds. Ik leerde doelen stellen. De eerste periode ging het om vet verliezen en daarna om spieropbouw. Het schakelen hiertussen vond ik heel heftig. Ik zat lang op een calorietekort en ineens moest ik veel meer gaan eten om spiermassa te kweken. Ik was ontzettend bang om weer dik te worden. “

"Vragen als: 'Wanneer ga je nou stoppen, je moet niet doorslaan. Doe nou eens gezellig!' vond ik heel lastig."

Struggles

Een heel proces, zo’n afvalrace. Toch heeft Niels nooit de handdoek in de ring gegooid. “Een tijdje stilstaan is natuurlijk wel pittig, maar wat ik het moeilijkste vond is dat je door mensen in je omgeving wordt gezien als extreem. Vragen als: 'Wanneer ga je nou stoppen, je moet niet doorslaan, doe nou eens gezellig' vond ik heel lastig. Dat zegt natuurlijk meer over de ander, maar ik vond en vind het af en toe nog steeds vervelend dat je soms het gevoel krijgt dat je je moet verantwoorden voor je leefwijze.”

Trots

Het moment dat Niels kon vieren dat hij gelukkiger was dan ooit, was op zijn veertigste verjaardag. “Ik gaf een feest en ik was zo trots. Op mijn vrouw, en op mijzelf. Hier had en heb ik het allemaal voor gedaan, het was echt een eikpunt. Ruim dertig kilo lichter, dit is wie ik nu ben! Daarnaast heeft dit traject ook veel processen versneld. Omdat je zo in je kracht staat durf je grote beslissingen te maken. Ik ben echt blij nu, op alle gebieden. Had ik dat maar tien jaar geleden gedaan, denk ik nu. Maarja, misschien moet je deze weg aflopen om dit geluk te kunnen ervaren.”

“Als je nu online je kleding koopt, heb je het vanavond in huis. Een gezond en fit lijf is één van de weinige dingen die niet op die manier werken.”

Note van Niels

Met sporten alleen kom je er niet, is de visie van Niels. Voeding is heel belangrijk en nog het meest onderschatte van alles is geduld. “Vooral in deze tijd. Je kunt bijna alles in een paar minuten regelen. Als je nu online je kleding koopt, heb je het vanavond in huis. Een gezond en fit lijf is één van de weinige dingen die niet op die manier werken. Ook ben ik gestopt met excuses. Je praat jezelf en anderen zo makkelijk aan dat je gewoon een bourgondiër of avondmens bent. Ook “Ik ben nou eenmaal zo” blijven zeggen of jezelf wegcijferen voor de kids is zo makkelijk. Terwijl ik denk dat als je jezelf niet happy voelt, dat ook z’n invloed heeft op hoe je met je kinderen omgaat. Zij zijn nu zo ontzettend trots dat wij met alle sportieve uitjes mee kunnen doen. Mees zegt nog wel eens: “Het komt eigenlijk door mij, hè pap?” Dat vindt hij heel stoer om te zeggen, haha. En het is nog waar ook.”

Ben je geïnspireerd door Niels en is dit jouw moment om te beginnen met sporten? Word lid!