Contact Lid worden

Zo kies jij de juiste sport bh

Denk jij bij een sportoutfit aan een leuke top, een fijne legging en een paar goede sportschoenen? Dan vergeet je iets heel belangrijks: de sport bh. Deze geeft jou meer lichamelijke voordelen dan je denkt. Met onderstaande tips kies jij de juiste!

Is een sport bh echt nodig?

Of we het nou willen of niet, onze borsten bewegen tijdens het sporten. En zelfs in een acht-vormige beweging. Tijdens iedere oefening span je de spieren in je lichaam aan. Behalve in je borsten. Hier zitten namelijk geen spieren. Dit zorgt ervoor dat je borsten de weerslag van de bewegingen die je maakt niet kunnen opvangen. Nu zijn er vrouwen die hun gewone bh aanhouden tijdens het sporten. Dat is makkelijk, maar een gewone bh is eigenlijk niet geschikt. Mary-Lou, fysiotherapeut bij FysioHolland, legt uit: ‘Een goede sport bh absorbeert zo’n 75 tot 80 procent van de schokken die door het sporten ontstaan. Een gewone bh slechts 35 tot 40 procent. Daarnaast zijn de materialen van een gewone bh niet berekend op transpiratie: het ademt niet, rekt niet mee en de beugels kunnen irriteren aan de borst. Een sport-bh is gemaakt van functioneel materiaal. Transpiratievocht wordt snel afgevoerd, het geeft meer bewegingsvrijheid en is er minder kans op irritaties.’

Lichamelijke klachten zonder sport bh

Draag je geen sport bh? Dan kan het gewicht van je borsten ervoor zorgen dat je lichaamshouding verslechtert: je hoofd gaat meer naar voren en je ribbenkast wordt naar beneden geduwd. Dit kan leiden tot nek- en rugklachten, ongemak en zelfs hoofdpijn. Daarnaast kan het borstweefsel permanente schade oplopen, wat op lange termijn leidt tot verlies van stevigheid. Oei, dat willen we niet toch? Lees hieronder tips van onze expert Mary-Lou.

Mary-Lou: "Welke sport bh voor jou geschikt is, hangt af van de sport die je beoefent."


Zo kies jij de juiste

Mary-Lou: ‘Welke sport bh voor jou geschikt is, hangt onder andere af van de sport die je beoefent. Bij een relatief minder intense sport, zoals bijvoorbeeld yoga, heb je al snel genoeg aan een sport-bh met een laag-support-level. Ga je hardlopen, bootcampen of spinnen? Dan kun je er beter eentje kiezen met een hoog-support-level, oftewel: een bh die extra ondersteuning biedt en alles netjes op z’n plek houdt. Ruim 80 procent van de ondersteuning haal je uit de omvang, en zeker bij een sport bh is het van belang dat hij strak zit. Natuurlijk niet zo strak dat je niet meer kunt ademen, maar wel zo strak dat hij niet verschuift. Daarnaast is het belangrijk dat de bandjes niet knellen op je schouders of in je nek. Dit kan ervoor zorgen dat je een verkeerde houding aanneemt.’


Pre-workout

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste bh te pakken hebt? Doe dan volgende drie oefeningen in het pashokje. Jawel, de workout begint al buiten de gym.

  • Twist je bovenlichaam • Door te draaien met je bovenlichaam, ofwel door naar rechts en links te bewegen, kun je kijken of alles goed blijft zitten aan de zijkanten.
  • Drie jump squats • Met jump squats kun je controleren of je borsten netjes met je bovenlichaam meebewegen of dat ze hun eigen weg gaan.
  • Vooroverbuigen • Zo controleer je of ze eruit vallen of netjes blijven zitten.


Meer weten over een sport bh’s? Of heb je lichamelijke klachten waarbij je geholpen wilt worden? Fysiotherapeute Mary-Lou van FysioHolland helpt je graag in Apeldoorn. Ben je lid op een van onze andere clubs? Bekijk hier alle therapeuten op onze clubs. 

Nog niet lid en wil je beginnen met sporten? Kom langs voor een rondleiding.