Contact Lid worden

Waarom je de sauna in moet

Vakantie betekent: tijd voor ontspanning! Daarom in deze blog een ode aan één van onze wellness favorieten: de sauna. Je leest alle must knows en wat herkenbare sauna struggles.

Waarom sauna?

Er lijken twee type mensen te bestaan: de sauna haters & de sauna lovers. In zo’n bloedhete ruimte zitten kan ook best pittig zijn. Maar het heeft ook veel voordelen. Wanneer je goed en veel zweet, worden dode huidcellen verwijderd en bacteriën weggespoeld. Hiermee gaat het infecties tegen en helpt het ook bij huidproblemen. De hoge temperaturen zorgen dat je stofwisseling snel op gang komt en je gifstoffen eruit zweet. Een echte boost voor je immuunsysteem dus. Last but not least zorgt de warmte van de sauna ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt, het welbekende gelukshormoon.

Wouter Smit: "Een relaxte mind zorgt zéker voor betere sportresultaten.”

Sauna na het sporten

Het heeft best wat van elkaar weg. In beide gevallen zweet je enorm en gaat je hartslag een heel stuk omhoog. Verschil: waar je met sporten werkt met aangespannen spieren, mag je in de sauna alles even loslaten. We krijgen regelmatig de vraag of een bezoekje aan de sauna na een training nou ook écht bijdraagt aan spierherstel. We vroegen het Wouter, landelijk fitnessmanager: “Voor mij is de sauna de plek om even helemaal te ontspannen. Dit draagt voor mij zeker bij aan mijn herstel, maar dit is wel persoonlijk. De ontspanning van je spieren is tevens van tijdelijke aard. Minder spierpijn kan ik dus niet garanderen, maar een relaxte mind zorgt zéker voor betere sportresultaten.”  

Sauna struggles 

Hoewel onze wellness de plek is om te relaxen, lukt dat niet altijd. Het kan lastig zijn om je over te geven aan de ontspanning, of om je af te sluiten van je omgeving. Daarom wat herkenbare struggles en kind reminders om van de sauna de meest relaxte plek van de club te maken.

1. Douchen hier, scheren thuis
Wij snappen dat je het liefst alles zo netjes mogelijk hebt afgewerkt, maar toch adviseren wij om het niet last-minute bij te werken. Het kan een prikkelend en branderig gevoel geven als je daarna direct de sauna in gaat. Daarnaast is het niet zo fris voor je mede-douchers, dus dat doe je liever een dag van tevoren thuis.

2. Drinken, drinken en nog eens drinken
Tijdens een saunabezoek verlies je een halve tot anderhalve liter vocht. Dit vocht wordt in eerste instantie uit je bloed gehaald en daarna uit weefsels. Drink tijdens de sauna dus geen water, want dan wordt je lichaam minder 'opgeruimd'. Na de sauna is het wel verstandig om je vocht bij te vullen met een halve tot hele liter water of thee. 

3. No phone zone
Sinds kort hebben we de wellness op (bijna) alle clubs uitgeroepen tot de ‘no phone zone’. De wellness is er om even helemaal offline te zijn. In stilte te genieten. Offline is the new luxury.

4. Handdoek. Ja graag.
Is er eindelijk plek in de sauna, mag je plaatsnemen op een grote ronde natte plek. Souvenir van de vorige bezoeker. Dat is niet relaxt en niet fris. Daarom is een handdoek verplicht. Tip: kies voor twee handdoeken. Eén om in te zweten en één om mee af te drogen.

5. Praten? Less is more.
Stilte is de sauna blijkt iets typisch Nederlands, in andere landen wordt er juist graag gepraat in deze hot zone. Zo gek is het dus niet dat de wensen hierin nog wel eens wat verschillen. Op onze clubs willen we van een saunabezoek echt dat zenmomentje maken, dus praten we liever niet.

6. Volhouden, maar niet te lang
Hoe lang je in de sauna blijft, ligt helemaal aan jou. Ons advies is om niet langer dan 15 minuten te blijven zitten. Na de sauna is het fijn om buiten een rondje te lopen, zo kan je lichaam op een rustige manier afkoelen. Een koude douche kan ook, dan gaat het een stukje sneller. Vergeet in dat geval niet om ook je hoofd af te koelen. Anders stijgt alle warmte naar je hoofd en kun je hoofdpijn krijgen.

Bij Club Pellikaan is het gebruik van de wellness* inbegrepen bij je lidmaatschap. Ontspan na je workout in de sauna, Turks stoombad of zwembad. Lid worden van de club? Klik hier

*m.u.v. Almere