Contact Lid worden
Beginnen met zwemles

Beginnen met zwemles

Een goede start

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over zwemles op onze clubs in het zuiden. Om de zwemlessen zo goed mogelijk te laten verlopen, vragen wij je om de informatie op deze pagina goed door te nemen.

Easy Swim methode

Bij Club Pellikaan Breda, Tilburg, Goirle en Maastricht werken we volgens de methode van EasySwim. Hierbij is het doel dat kinderen tijdens de zwemles veel plezier hebben, zich veilig voelen, helemaal zichzelf kunnen zijn en dat zij zich mogen ontwikkelen in hun eigen tempo. We gaan meteen het diepe water in met het EasySwim drijfpak en werken in kleine groepjes met aandacht voor het individuele leerniveau van ieder kind.

Easy Swim methode

Belangrijke informatie

 

1. Goed om te weten:

 1. Het EasySwim drijfpakje krijg je bij de eerste zwemles.
 2. Gemiddeld doet een kindje er ongeveer 92 lessen (weken) over het behalen van zijn diploma.
 3. Wij zwemmen 1x af voor het diploma. Het kind heeft dan een C diploma.
 4. Kinderen mogen worden omgekleed in de kleedkamers naast het zwembad. Vanaf 8 jaar mag een kind alleen omkleden in de voor hem of haar bestemde kleedkamer. 
 5. Graag omkleden in het speciaal daarvoor gereserveerde deel van de kleedkamer.
 6. Sieraden zijn niet toegestaan tijdens zwemles. Om hygiënische redenen zijn ook etenswaren en kauwgom of snoep verboden tijdens of na de zwemles.
 7. Kinderen moeten op tijd omgekleed op de verzamelplaats van de zwemles zijn. De zweminstructrices vangen de kinderen hier op 5 minuten voor aanvang van de zwemles.
 8. Ouders verlaten direct weer het zwembad/de kleedkamer en nemen plaats in de Coffee Club. Ouders/verzorgers blijven gedurende de zwemles bij de club.
 9. Kinderen met lang haar dragen het haar in een knot of een vlecht. Op deze manier voorkomen we dat het haar in het gezicht gaat zitten. 
 10. Meisjes komen het liefste in bikini, dit in verband met een eventueel toiletbezoek tijdens de les.
 11. Ouders moeten slofjes of badslippers dragen in het zwembad. Kinderwagens zijn niet toegestaan in het zwembad. 
 12. De kinderen zullen, voordat ze het water in gaan, douchen bij de douches in het zwembad.
 13. In het zwembad hangt een stoplicht. Zolang dit op groen staat is het toegestaan om achter het glas te kijken. Bij rood licht is het niet toegestaan te kijken. Het stoplicht zal de eerste en de laatste 5 minuten van de les op groen staan.
 14. Als je kind zwemles heeft adviseren wij om zelf niet te zwemmen. Dit is beter voor de concentratie van het kind.
 15. De lessen duren 45 minuten. Aan het einde van de les worden de kinderen weer terug gebracht naar de verzamelplaats en overgedragen aan de ouder.
 16. Liever geen vragen te stellen voor of na de zwemles. De zwemdocenten moeten immers weer op tijd beginnen met de volgende les.
 17. Een kind zwemt voor en na de zwemles onder toezicht van een ouder die lid is van Club Pellikaan. De verantwoording ligt dan ook bij de ouders.
 18. Wanneer je niet bij de zwemles aanwezig kunt zijn, vragen wij om je 24 uur van te voren af te melden via het EasySwim Portal. Zie hieronder meer informatie over het afmelden en de inhaallessen. 


2. Wat als mijn kind niet kan komen?

Continuiteit van de zwemlessen is belangrijk om goed te leren zwemmen. Daarom raden we aan om zo vaak mogelijk op de vaste dag te komen. Zo blijft je kind in ritme en leert het goed zwemmen in de vertrouwde groep. Is er een reden waarom je kind voor langere periode niet kan zwemmen? Neem dan contact met ons op, samen zoeken we naar een passende oplossing. Kinderen die last hebben van een overdraagbare ziekte, zoals COVID19, waterpokken of luizen, mogen niet deelnemen aan de zwemles wegens besmettingsgevaar.


3. Hoe zit het met inhalen van lessen?

Er is niet voldoende plek in de vaste groepen om alle kinderen onbeperkt zwemlessen in te laten halen. Daarom kun je maximaal drie lessen per schooljaar inhalen. Het is noodzakelijk om je kind minimaal 24 uur van tevoren af te melden via de Splash inlogpagina. Een inhaalles kan dan ook via deze inlogpagina worden ingepland. Dit kan tot maximaal 30 dagen na de afgemelde les. Daarna vervalt de mogelijkheid om de les in te halen. Weet je al eerder dat je kind niet kan komen, dan is het fijn als je dit zo snel mogelijk doorgeeft. Zo kan een andere ouder de vrijgekomen plek gebruiken voor een inhaalles. 


4. Gaat zwemles door in de vakanties? 

Gedurende het gehele jaar worden er zwemlessen gegeven met uitzondering van nationale feestdagen en de kerstvakantie. De exacte data hiervan zijn terug te vinden op de zwemkalender die je bij aanvang van de zwemlessen krijgt. 


5. Is het zwempakje verplicht?

Ja, kinderen beginnen het EasySwim zwemtraject allemaal met het officiële EasySwim zwempakje. Dit pakje is verplicht en dient gelijk bij inschrijving te worden betaald. Zowel vanuit motorisch als pedagogisch oogpunt optimaliseert dit het leerproces van het kind. 


6. Wat is het niveau van mijn kind?

Een kind doorloopt verschillende fases op weg naar het diploma. Elke fase heeft zijn eigen kleur. Je kind krijgt een armbandje in betreffende kleur. Het is verplicht om dit bandje mee te nemen naar de zwemles en deze in de kleedkamer om te doen bij je kind. Hierdoor kunnen wij gemakkelijk en snel zien wat het zwemniveau is van een kind, wat de zwemles veiliger maakt. Ook kunnen invallende zwemdocenten gelijk het niveau van het kind bepalen.

De verschillende fases zijn:

Rood: Welkom in het water
Wit: Alles op de rug
Blauw: Alles op de buik
Oranje: We gaan de zwemslagen ons eigen maken
Geel: Voorbereiden op de praktijksituaties diplomazwemmen

Gedurende alle fases maken ze stapsgewijs kennis met de 9 EasySwim praktijksituaties.

 

7. Wat te dragen met kledingzwemmen?

In alle fases zullen de kinderen gedurende enkele weken gedeeltelijk met kleding aan zwemmen.

Blauw
Hemd
T-shirt met korte mouwen
Korte broek
Sokken

Oranje
Hemd
T-shirt met lange mouwen
Lange broek
Sokken
Buitenschoenen

Geel
Hemd
T-shirt met lange mouwen
Lange broek
Sokken
Buitenschoenen
Regenjas

De weken waarin we kledingzwemmen staan aangegeven op de zwemkalender:

 

8. Wanneer is het diploma zwemmen?

Wanneer een kind op mag voor zijn of haar diploma krijgt het na de les een brief mee met informatie over het diploma zwemmen. De diverse data van het diploma zwemmen staan vermeld op de zwemkalender.


9. Mag ik nooit kijken bij de zwemles?

Voor kinderen kan het afleidend zijn als ouders kijken bij de zwemles. Daarom is het niet toegestaan om de hele les te blijven kijken. De eerste vijf en laatste vijf minuten van de les mogen ouders kijken, als het stoplicht op groen staat. Op de zwemkalender staat precies wanneer er een kijkles is. Bij een kijkles mag je de gehele les meekijken en kun je tijdens de laatste 10 minuten een korte vraag stellen aan de docent.


10. Kan ik tussentijds stoppen met zwemles?

Tussentijdse opzegging van de zwemles kan alleen schriftelijk of per mail gebeuren. De opzegtermijn voor de zwemles bedraagt één maand. Let er wel op dat je opzegt vóór de 24e van de maand. Doe je dit later, dan betaal je de volgende maand nog wel en wordt je kind per eerste van de daarop volgende maand stopgezet. Bij langdurige ziekte is het mogelijk om de zwemlessen en daarmee ook de betalingen stop te zetten. Dit gebeurt altijd in overleg met de zwemcoördinator.


11. Zwemdocenten

Onze zwemdocenten beschikken over het EasySwim diploma, dat ontwikkeld is door EasySwim. Een diploma dat zich richt op zwemvaardigheid, zwemveiligheid én nadrukkelijk ook op zwemplezier. Dit is gedaan in samenspraak met het platform van deelnemende EasySwim baden (meer dan 125 baden internationaal) en een externe Raad van Advies met experts die de inhoud en voorwaarden van het diploma erkennen.


12. Zwemlesinformatie en zwemkalender

Op deze pagina vind je belangrijke informatie en data van kijklessen, kledingzwemmen en afzwemmen in Breda, Goirle, Tilburg en Maastricht. Een overzicht van het zwemprogramma van aankomende jaar vind je hier: