5 vooroordelen over yoga die niet kloppen
Ben je niet lenig genoeg, te onrustig of past yoga niet bij je krachttraining? Weg met die vooroordelen. In deze blog vertellen we je waarom ze niet kloppen.
1. Nee joh, ik ben zó niet lenig
Dit horen we vaak. Heel vaak. Leden zien zichzelf als houten plank al helemaal stuntelen tussen de ‘echte yogi’s.’ Grappig, want het is eigenlijk de omgekeerde wereld. Sterker nog: yoga heeft weinig te maken met lenigheid. Tijdens yogalessen leer je je lichaam kennen en ervaar je wat voor jou mogelijk is. Dit heeft alles te maken met jouw mindset. Een houding is dus niet perfect vanaf een plaatje, maar perfect hoe jouw lijf ‘m doet. Het is niet beter als je ‘m dieper, langer of flexibeler doet. Je kunt ‘m alleen goed doen als je doet wat bij jouw lichaam past.
Steffie, yogadocent in Breda: “Ik ben yogadocent, maar zo stijf als een plank. 98% van de deelnemers in mijn lessen zijn dit ook. Die 2% is dus een uitzondering en geen regel.”
2. Ik doe alleen aan krachttraining
Krachttraining is natuurlijk the way voor het opbouwen van spieren. Is dit je doel, dan doe je precies wat je moet doen. Maar, yoga is een super goede aanvulling op deze workout. Waarom? Met krachttraining doe je veel explosieve oefeningen en train je je korte spieren. Bij yoga doe je rustige houdingen en houd je deze langer vast. Je spreekt hiermee je langere spieren aan (je wordt dus flexibeler) én je traint hiermee je uithoudingsvermogen. Ook leer je door yoga je houdingen gecontroleerd te doen en je te focussen. Daarnaast is yoga heel fijn als herstel na je intensieve krachttraining sessie.
3. Ik ben veel te onrustig voor yoga
Heb je veel aan je hoofd, ben je stresserig of heb je AD(H)D? Dan is yoga niks voor jou. We horen het je denken. Maar het tegendeel is waar. Wanneer je het lastig vindt om te ontspannen en even ‘niks’ te doen, kan yoga juist helpen om die rust op te zoeken. Je doet trouwens helemaal niet niks: je traint je mind. Wouter de Jong, auteur van Mindgym sportschool voor je geest, vertelde ons al eerder: “Je kunt sporten en gezond eten zoveel als je wil, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sport.”
4. Tussen al die vrouwen? Echt niet!
Een yogalesje pakken als man, da’s wel even spannend. Hoewel Instagram vol staat met yogaënde mannen, zien we het nog niet veel op onze clubs. Waarom is dat, voelen mannen zich tijdens zo’n les ongemakkelijk en onderwerp van gesprek? Zó niet nodig. Punt 1: er wordt, los van de docent, nauwelijks gepraat in een yogales. Punt 2: in deze lessen leer je om zo min mogelijk te oordelen. Dus je hoeft niet bang te zijn voor oordelende yogi’s. Punt 3: tijdens yoga sluit je je zoveel als mogelijk af voor dingen om je heen. Men zal dus helemaal niet zo met jou bezig zijn. Punt 4: lukt het je niet om jezelf af te sluiten van je omgeving, geniet er dan vooral van ;).
5. Dat is toch alleen voor veganisten?
Really? De tijd dat yoga alleen gedaan werd door geitenwollensokkendragers, vegetariërs, veganisten en hippies is écht voorbij. Yoga is juist voor iedereen! Wel merken veel mensen dat ze door yoga veel meer mindful leven en bewuster hun keuzes maken. Een vegetarische of veganistische lifestyle kan hier een onderdeel van zijn. Tegelijkertijd leer je door yoga juist wat er bij jou past, wat jouw lichaam nodig heeft en wat voor jou werkt. Ga dus vooral ontdekken waar jij je lekker bij voelt, en als dat vlees eten is, is dat helemaal prima. Ga voor jouw balans. Voor, tijdens én na de les.
Ga voor rust en ontspanning yogalessen volgen bij: