Contact Lid worden

Hoe fitness Kiki Bertens helpt op de baan

Kiki Bertens heeft de hoogste positie ooit van een Nederlandse tennisster op de wereldranglijst bereikt. Ze staat nu officieel op de vierde plaats. Club Pellikaan helpt haar om nóg fitter te zijn.

" Ik pak hier nét dat procentje extra die mij helpt op de baan.”

Training

Vroeger wist ze niet wat ze wilde worden. Het tennisvak is ze ingerold. Na haar havodiploma tennist ze fulltime en trainen doet ze iedere dag. Op de baan, maar ook bij Club Pellikaan. Kiki: “Conditie train ik veel op de baan, de rest doe ik hier op de club. Tennis gaat namelijk niet alleen over kracht en snelheid, maar er komt van alles samen. Uithouding, balans, kracht, coördinatie en een stukje ontspanning. Ik heb hier veel uren doorgebracht, en nog steeds. Club Pellikaan heeft een grote rol binnen mijn prestaties. Ik ben hier beter en sterker geworden en pak hier nét dat procentje extra die mij helpt op de baan.”

Tennis vs yoga

Naast hard trainen in de fitness, pakt Kiki ook haar ontspannende sessies. Zo is ze even geleden begonnen met yoga. Voor lenigheid en ontspanning, maar ook voor een gezonde mindset. “Ik was erg bezig met wat iedereen vond en voelde mij niet altijd happy. Ervaring, maar ook yoga heeft geholpen om meer rust te vinden. Ik heb een tijdje yogales gevolgd. Mijn eerste groepsles was zelfs hier! Yoga helpt echt om met je lichaam bezig te zijn. Daarnaast doe ik het voor de lenigheid, want met tennis ga je snel vastzitten in je heupen. Ik ben nu een stuk relaxter en kan goed naar mijn lichaam luisteren.”

Offline

Naast lichamelijke ontspanning doet Kiki meer om te zorgen dat ze rust heeft. Sinds kort heeft ze geen WhatsApp meer op haar telefoon én leest ze geen enkel interview over zichzelf. Kiki: “Behalve deze dan hè, haha! Het geeft zoveel meer rust dat ik niet alleen maar bezig ben met mijn telefoon of met wat anderen vinden. Mensen vinden altijd wat wel wat: als je wint vinden ze het goed, als je verliest vinden ze het slecht. Je kunt niet iedereen te vriend houden. Dat heb ik wel naast mij neer weten te leggen. Nu heb ik de ervaring dat het niet uitmaakt wat ik doe. Het is zoveel belangrijker dat ik zelf happy ben en weet dat ik keihard mijn best doe. Dan maakt het mij niet meer zoveel uit wat anderen zeggen.”

"Liever happy op nummer vier, dan niet-happy op nummer één.”

Nummer vier in de WTA ranglijst. En nu?

“Ik ga natuurlijk proberen om nog daarboven te komen! Maar mijn hoogste doel is dat ik mij happy blijf voelen en ontspannen op de baan sta. Eind dit jaar ga ik trouwen, dus dat is een goede motivatie om lekker in mijn vel te zitten. Liever happy op nummer vier, dan niet-happy op nummer één.”

Ook beginnen met tennissen? Word lid en sla een balletje op de tennisbaan! Bij Club Pellikaan kan je tennissen op de volgende locaties: