Contact Lid worden

3 alternatieven voor koffie

Wil je minder koffie drinken? Wij delen drie drankjes die ongeveer hetzelfde effect hebben als jouw vertrouwde bakje koffie!

Geen boost zonder cafeïne?

Om met de deur in huis te vallen: het effect van koffie is moeilijk te vervangen door producten die geen cafeïne bevatten. Diëtist Bas, werkzaam bij Diëtheek op de club in Tilburg, zegt hierover: “Cafeïne geeft je energie en je concentratie krijgt een boost. Dit effect is bijna niet zonder cafeïne te krijgen. Er zijn uiteraard alternatieven voor koffie, maar ook deze drankjes bevatten vaak cafeïne. Natuurlijk kun je wel kiezen voor andere producten die je energie geven zoals een banaan, appel of een groene smoothie.”

Geen boost zonder cafeïne?

Diëtist Bas: “Yerba mate is vele malen gezonder dan koffie. Het zit vol met mineralen, vitamine en antioxidanten.”

Yerba mate

Dit is een theesoort die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt gedronken. Dat doen zij op een speciale manier: uit een kalebas met filterrietje. Deze trend komt langzaam over naar Nederland. Diëtist Bas: “Yerba mate is vele malen gezonder dan koffie. Het zit vol met mineralen, vitamine en antioxidanten.” Het drankje bevat cafeïne (wel minder dan koffie), waardoor het vermoeidheid tegengaat en de concentratie verbetert. Leuk om te weten: het werkt ook vetafbrekend, dus ideaal wanneer je wilt afvallen. Iets om te proberen? Deze theesoort is bij verschillende online webshops of reformwinkels te koop.

Yerba mate

Matcha thee

Matcha is een groene kruid waarmee, jawel, groene thee wordt gemaakt. Dit Japanse kruid is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Matcha bestaat uit een poeder van fijngemalen bladeren. De smaak van deze poeder is ietwat bitter. Om het iets te neutraliseren kun je dit mixen met melk of agavesiroop, of je strooit de poeder in een smoothie. Goed om te weten: Matcha poeder bevat cafeïne, maar wel iets minder dan dat in koffie zit. Een kopje Matcha thee bevat 40 mg cafeïne en een bakje koffie bevalt 60 mg koffie. Eén kopje matcha bevat evenveel antioxidanten als 10 kopjes ‘normale’ groene thee. Dit zorgt voor een stralende huid en heeft een cholesterolverlagende werking.

Matcha thee

Nee, niet alleen thee

Geen fan van thee? Dan hebben we nog een alternatief voor je. Pure chocolade geeft je ook een opkikker! Bas: “Wel moet de chocolade bestaan uit minimaal 70% cacao. En daarbij moet je zeker wel een halve reep eten om aan hetzelfde effect te komen als een kop koffie.” Voor de chocoladeliefhebber geen slecht nieuws dus.

Afkicken van cafeïne

Wanneer je verslaafd bent aan cafeïne kun je vaak moeilijk functioneren zonder dit stofje. Je voelt je pas helder wanneer je een kop koffie hebt gedronken. Wanneer je stopt met cafeïne zul je je eerst slechter voelen, maar later juist helderder en fitter. Wil je minderen of stoppen met cafeïne? Bouw het dan langzaam af, kies voor bovenstaande alternatieven en zorg voor een goede afleiding. Ga bijvoorbeeld een uurtje lekker sporten!

Meer voedingsadvies van Bas via Diëtheek of een van onze andere diëtisten? Bekijk onze partners hier

Nog niet lid en wil je beginnen met sporten? Kom langs voor een rondleiding.