5 gezonde recepten die je weerstand een boost geven
Gezond leven is belangrijker dan ooit. Maar hoe zorg je dat je immuunsysteem het virus goed aankan? En hoe krijg je de coronakilo's - die er zijn ingeslopen - er weer af? Diëtist Anouk helpt je op weg met vijf gezonde recepten die jij gemak op tafel zet!
Boost it!
Anouk: “Voldoende bewegen, gezond eten en voldoende slapen helpen om gezond te blijven en ziektes zo min mogelijk kans te bieden. Er zijn verschillende voedingsstoffen die een rol spelen bij het opbouwen van je weerstand. Naast vitamine C, spelen ook de vitamines A, D en E en de mineralen zink, ijzer en selenium een rol. Je weerstand boosten kan niet door één voedingsstof of voedingsmiddel, maar juist door consequent een gezond eetpatroon aan te houden. Denk aan bijvoorbeeld volkoren granen, veel groente en fruit, peulvruchten, noten en vette vis als voedingsmiddelen die meehelpen aan een goede weerstand. Twee koppen groene of zwarte thee per dag hebben ook een heel positieve invloed op je lichaam! Zet de eerste stap met onderstaande gerechten.”
Vissalade beleg
Recept voor 5 porties
• 150 gr visfilet, bijv. | • 1 el mayonaise |
tonijn, zalm of makreel | • 1 a 2 el Griekse yoghurt |
• 1 rode ui | • Scheutje limoensap |
• 3 augurken | • Zout en peper |
Zo doe je het
Bak, kook of stoom de visfilet gaar en laat afkoelen. Snipper de ui en de augurken en snij de vis in kleine stukjes. Meng dit met de mayonaise, griekse yoghurt, limoensap en zout en peper. Meer afwisseling? Voeg bijvoorbeeld kappertjes, een gekookt eitje of smaakmakers zoals mosterd, sambal of rode peper toe.
Maaltijdsoep
Gerecht voor 4 personen
• 2 uien | • 500 ml water |
• 2 teentjes knoflook | • 4 el plantaardige olie |
• 4 tomaten | • 2 runderbouillonblokjes |
• 2 courgettes | • 150 gr volkoren pasta |
• 200 gr wortel | • 300 gr rundergehakt |
• 500 ml passata | • Zout en kruiden |
Zo doe je het
Snipper de ui, en, snijd de tomaten, courgette en wortel in blokjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui. Pers na vijf minuten de knoflookteentjes erbij. Voeg vervolgens de courgette, tomaat en wortel toe en laat dit vijf minuten op middelhoog vuur bakken. Voeg daarna de passata, het water en de bouillonblokjes toe. Breng dit al roerend aan de kook. Maak ondertussen kleine balletjes van de gehakt, gemengd met zout en kruiden naar keuze. Zodra de soep kookt, voeg je de pasta toe. Kook dit volgens de verpakking, circa 10 minuten. Bak de balletjes in een andere pan gaar. Voeg de balletjes toe aan de soep.
TIP: Deze soep kun je warm serveren, maar is ook erg lekker koud op een warme zomerse dag. Maak de soep af met een paar blaadjes basilicum.
Wil je graag meer weten over voeding, voedingsadvies op maat of het versterken van je immuunsysteem? Anouk van Diëtheek is werkzaam bij Club Pellikaan Apeldoorn. Sport je bij één van onze andere clubs? Bekijk dan hier alle diëtisten en gewichtsconsulenten van het Medical Health Clinic. Ook voor niet-leden.