Contact Lid worden

Blue Monday: 4 tips om ‘m te overleven

Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. Toch valt of staat alles met jouw eigen mindset: je gedachten zijn belangrijk om van vandaag een Golden Monday te maken. Wouter de Jong, auteur van Mindgym: sportschool voor je geest, geeft 4 tips!

1. Wilskracht

Blijft het glas wijn, de zak chips of chocolade reep je aanstaren en heb je het idee dat ‘ie toch echt voor jou bestemd is? Wouter: “Zeg niet ‘nee’ of ‘nooit, maar: ‘over tien minuten’ oftewel ‘later’ tegen jezelf. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het gebruik van het woord ‘later’ minder wilskracht kost dan ‘nooit’. Later betekent dat je je verlangens volledig weet te weerstaan en hiermee spaar je je wilskrachtspier.” Het is tenslotte ook niet zo dat je het niet of nooit meer mag, maar nu even niet. Misschien trakteer je jezelf er op in het weekend.

2. Aandacht

Over Golden Monday gesproken: aandacht is het nieuwe goud. Als je tijdens een taak afgeleid bent, bijvoorbeeld omdat je even je telefoon checkt, duurt het gemiddeld 25 minuten om weer volledig met je aandacht bij je oorspronkelijke taak terug te keren. Maar hoe weersta je je telefoon? Wouter: “Vergrijs je beeldscherm, zodat het minder aantrekkelijk is om naar te kijken. Uiteindelijk zijn we allemaal eksters.” (Android: ga naar ‘Accessibility’, IOS: ‘Display Accommodations’ en ga naar ‘Color Filters’.)

3. Motiveer jezelf

Onderzoek heeft laten zien dat in de tweede persoon tegen jezelf te praten, effectiever is dan in de eerste persoon. Dus beter: ‘Je kunt het, Wouter’ dan ‘ik kan het’. De verklaring? Wouter: “Je neemt hierdoor het perspectief van een buitenstaander en kijkt dus met meer afstand naar jezelf. Hierdoor kun je je impulsen makkelijker beheersen.”

4. Geef

Gevers blijken, naast dat ze gelukkiger zijn, ook succesvoller te zijn. Zo is bijvoorbeeld de kans op promotie zes keer zo groot als je een gever bent. Maar hoe dan? “Ga deze week het experiment ‘impulsief geven’ aan. Iedere keer als je een spontane impuls opmerkt om iets te geven, bijvoorbeeld spontaan de lunch betalen voor een collega, maar kort daarna denkt: hmmmm nee toch niet, dan doe je het toch. Sta jezelf toe te genieten van de positieve emoties die er door vrijkomen.

Special note van Wouter

“Je kunt sporten en gezond eten zoveel als je wil, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sport. Je hersenkwabben zijn namelijk, net zoals je lichaam, goed te trainen. Bovendien: als je mentaal sterk bent, kun je veel makkelijker je goede voornemens waarmaken omdat je je impulsen beter weet te beheersen.”

Special note van Wouter

Verder lezen...

Deze tips komen uit de boeken Mindgym: sportschool voor je geest en Mindgym: work-outs. Koop het boek hier

Verder lezen...