Contact Lid worden

De eerste keer sporten: dit gaat er mis.

Je bent trots op jezelf, want je hebt je ingeschreven bij de club. Het zweten kan beginnen. Spoiler: Je eerste sportsessie gaat waarschijnlijk niet helemaal vlekkeloos. En dat ligt echt niet aan jou.

Oeps, vergeten.

Sportkleding, check. Bidon, check. Handdoek? Balen. Geen handdoek. Fitcoach Dmitri: “Tijdens het sporten maak je gebruik van matjes en fitnessapparatuur. Het is voor jezelf (en voor degene die er na jou gebruik van maakt) prettig als het schoon blijft.” Zorg ervoor dat je altijd een handdoek bij je hebt om deze onder je te leggen wanneer je een matje of fitnessapparaat gebruikt. 

Oeps, vergeten.

Te weinig eten 

Om goed te trainen heb je energie nodig. Dmitri: “Zorg dat je iets gegeten hebt voordat je gaat trainen. Probeer tussen het eten en sporten ongeveer 3 tot 1,5 uur te houden. Eet je namelijk te kort van tevoren, dan vragen zowel je maag/darmen als je spieren veel bloed. Deze twee processen lopen dan tegelijkertijd, waardoor je kramp kunt krijgen.” Wil je kort voor je training toch iets eten? Zorg dan dat het een lichte maaltijd is, zoals een cracker, wat fruit of yoghurt.

Fitcoach Dmitri: "Richt je eerst op het goed uitvoeren van de techniek. Verzwaren is de volgende stap."

Hard gaan

Maar niet de eerste paar keer. Je ziet mensen om je heen gemakkelijk tientallen squats achter elkaar doen met een dumbell van twintig kilo. Niet doen. Begin zonder (of met hele lichte) gewichten. Dmitri: "Richt je eerst op het goed uitvoeren van de techniek. Verzwaren is de volgende stap. Train je te zwaar, dan kun je vrij een blessure oplopen of duurt je spierpijn langer en is het pijnlijker. Dat laatste maakt het niet gemakkelijker om weer snel door te pakken, dus ga niet te hard.”

Hard gaan

Durf te vragen

Soms denk je: dit kan ik niet vragen, dit hoor ik te weten. Google kan je een eind op weg helpen, maar het correct uitvoeren van oefeningen is soms niet van een scherm af te zien/lezen. Dat moet je voelen. De fitcoach is er om je hierbij te helpen. Dmitri: “Wij verwachten juist dat je vragen hebt bij de eerste paar keer trainen en dat het niet allemaal vanzelfsprekend is. Als iedereen het meteen wist, zou het leven van een fitcoach wel erg saai zijn, haha.” Twijfel dus niet, maar vraag het aan onze experts in de donkergroene T-shirts.

Fitcoach Dmitri: “Wij verwachten juist dat je vragen hebt bij de eerste keer trainen."

Iedereen kijkt je aan

Niet gek dat je dit denkt. De sportclub is een (nog) onbekende plek waar je oefeningen doet die je nog niet eerder hebt gedaan. En dan ook nog eens tussen al die mensen die dit al veel vaker gedaan hebben. Geen zorgen. Dmitri: “De meeste mensen zitten in een eigen bubbel wanneer ze trainen. Dat is ook vaak waarom iemand sport: om even op jezelf te focussen en niet met iets anders bezig te zijn.” Het zijn dus vooral je gedachten die hiermee bezig zijn. En kijkt er iemand wel? Dan zal dit veel eerder zijn uit waardering en respect zijn.

Klaar voor je eerste training? Word lid!

Iedereen kijkt je aan