Contact Lid worden

Deze voeding geeft je minder stress

Wist je dat je stress kunt verminderen met voeding? Tijdens stressvolle periodes is het belangrijk om goed te eten en te drinken. In deze blog delen we vijf voedingstips die jou helpen met het omgaan van stress!

1. Groene thee

Als je last hebt van stress, is het verstandig om groene thee te drinken in plaats van koffie of zwarte thee. In groene thee zit een aantal stoffen (aminozuren, flavonoïden, polyfenolen en catechinen) die ervoor zorgen dat het stresshormoon sneller wordt gekalmeerd. Groene thee zorgt ook voor een betere stofwisseling en kan je helpen als je wilt afvallen. Mooi meegenomen, niet?

2. Spinazie

Spinazie bevat een hoge dosis magnesium. Magnesium helpt bij het functioneren van de spieren, geheugen en vermoeidheid. Stress zorgt ervoor dat de voorraad magnesium in je lichaam uitgeput raakt. Daarom is het belangrijk om hier voldoende van te eten. Spinazie is één van de bronnen die dit binnen no time aanvult, net zoals bananen of avocado. Als je stress ervaart zorgt magnesium ervoor dat je spieren en zenuwen kunnen blijven ontspannen.

3. Sinaasappel

Sinaasappels hebben een grote hoeveelheid vitamine C. Vitamine C zorgt ervoor dat je bloeddruk verlaagt en het geeft je immuunsysteem een boost. Het helpt ook tegen het omlaag brengen van stresshormoon cortisol. Ben je nou niet zo’n fan van sinaasappels, kies dan voor rode paprika’s. Ook hier zit een grote hoeveelheid vitamine C in verwerkt. 

4. Broccoli

Naast het feit dat deze groente erg gezond is, zit er ook veel vitamine B in broccoli. Iets wat je goed kunt gebruiken als je gespannen bent. Vitamine B zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je minder vermoeid raakt. Daarnaast helpt vitamine B je bijnieren die hard aan het werk zijn om de stress te reguleren. In broccoli zit GABA (gamma-aminoboterzuur) dat rustgevend is en kalmerend werkt. GABA is een hersenhormoon die ervoor zorgt dat je meer tot rust komt en beter reageert op allerlei prikkels. Heb je naast stress ook last van angstaanvallen, dan is vitamine B ook noodzakelijk. Zo pak je dus twee vliegen in één klap.

5. Pure chocolade

Chocolade wordt ook wel gezien als ‘feel good’ voeding. Kies voor chocolade met een cacaogehalte van minimaal 70%. De cacao zorgt ervoor dat tryptofaan (een gamma-aminoboterzuur in je lichaam) wordt omgezet in serotonine. Serotonine is een stofje dat zorgt voor een blij gevoel. Daarnaast zorgt tryptofaan voor de productie van melatonine. Melatonine zorgt er weer voor dat je beter slaapt. Zowel een goed gevoel als goed slapen zijn erg belangrijk als je stress ervaart.

Wil je voedingsadvies, aangepast op jouw wensen en behoeften? Bekijk hier alle voedingsdeskundigen van onze Medical Health Clinic. Ook mogelijk voor niet-leden.