Contact Lid worden

Foamrollen: hoe werkt het?

Zie je ook steeds vaker mensen rollen over een schuimrol in de fitness? Dit is foamrollen, een soort massagetechniek voor je spieren en bindweefsel. Hoe werkt foamrollen en wat heb je eraan?

Wat is een foamrol? 

Het is een cilindervormige rol die verschilt in hardheid en dikte. De meest gebruikte maat is zo’n 30 cm lang met een doorsnede van 20 cm. Yvonne (fitnessmanager): “Er bestaan rollen in verschillende hardheden. De kleur geeft aan hoe hard de rol is. Blauw is een zachtere rol dan bijvoorbeeld een zwarte. Ook zijn er verschillende oppervlaktes. Er zijn rollen met gladde oppervlakte, anderen hebben een bobbelige oppervlakte, oftewel rasters.

Waarvoor is foamrollen handig? 

Foamrollen is handig wanneer je stijve spieren hebt. Yvonne: “Je moet het zien als onderhoud van je lichaam. Het helpt je spieren te ontspannen doordat je de knoppen eruit masseert met de rol. Door de massage kunnen ook afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd.” Het foamrollen is al aan te raden wanneer je één keer per week traint.

Yvonne: “Je moet het zien als onderhoud van je lichaam. Het helpt je spieren te ontspannen."

Voor of na je training?

Belangrijk is wel: doe het na je training (sommigen doen het namelijk ook ervoor). Yvonne: “Je moet het vergelijken met stroop. Wanneer stroop warm is, kun je het makkelijker uitsmeren. Koude stroop daarentegen is heel stug. Zo werkt het ook met je lichaam. Na je training zijn je spieren warm en je doorbloeding is goed, waardoor je knopen er makkelijker weg masseert. Zo haal je meer uit het rollen.”

Hoe voelt foamrollen?

Denk je bij het woord massage ook aan genieten? Helaas, zo lekker is deze massage niet. Yvonne: “Foamrollen is in het begin echt niet prettig, het is zelfs best pijnlijk. Ga in het begin ook niet veel heen en weer rollen, maar ga drie keer op en neer per spier(groep). Zo went je lichaam aan het gevoel. Op een gegeven moment zal het makkelijker gaan en ga je het zelfs lekker vinden, echt waar!”

Foamrollen uitproberen? Op elke club zijn rollen aanwezig. Vraag een fitcoach om uitleg of probeer het zelf. Nog niet lid en wil je beginnen met sporten? Kom langs voor een rondleiding.