Contact Lid worden

Je ontbijt wil je niet kwijt

Het overgrote deel van Nederland ontbijt al jaren met dezelfde producten. Maar wat is echt een goed ontbijt? Voedingscoach Annemiek geeft alle ins en outs om je dag met een boost te beginnen.

Voordelen

Een goed ontbijt is lekker en zorgt ervoor dat je gelijk 10 tot 15% van je benodigde voedingsstoffen van die dag binnen krijgt. Het levert eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Starten met een ontbijt geeft je meer concentratie tijdens je dag en zorgt er bovendien voor dat het geheugen beter werkt. Nog een voordeel: mensen die goed ontbijten eten ook de rest van de dag regelmatig. Een stevig ontbijt geeft misschien wel aardig wat calorieën maar daardoor grijp je niet naar de ongezonde tussendoortjes.

Voordelen

What's in it for me?

Maar waar moet een goed ontbijt dan uit bestaan? Zorg dat deze vier ingrediënten erin zitten: 

1. Eiwit: eiwitrijke producten geven verzadiging. Denk hierbij aan yoghurt, ei, kwark, kaas, vleeswaren of melk 
2. Fruit: naast dat fruit lekker zoet is bevat het veel vitamines en mineralen. 
3. Vezels: stimuleer je spijsvertering met vezelrijke graanproducten zoals muesli, havermout en brood, gedroogd fruit of noten.
4. Vocht: drink, drink, drink want s’nachts verlies je heel veel vocht en dit moet je in de ochtend weer aanvullen.

Krijg je zo vroeg op de dag geen hap door je keel? Ga dan toch ontbijten. Het is even wennen maar al snel merk je dat je er behoefte aan krijgt. Of zorg dat je bij aankomst op het werk direct een gezond ontbijt neemt.

Recepten

1. Havermoutpap met vruchten Havermout met 200 ml melk of water, 1 eetlepel rozijnen en 1 eetlepel gedroogde abrikozen in stukjes. Drink er een glas vers geperst sap bij.

2. Twee sneetjes knäckebrod met hartige kruidenkwark Meng 2 eetlepels verse kruiden (peterselie, selderij, basilicum) door 6 eetlepels kwark en breng op smaak met peper en zout. Neem er 2 mandarijnen bij en een groot kop thee.

3. Ontbijtshake  Mix 200 ml halfvolle melk, 100 gram aardbeien, 1 banaan, 2 eetlepels lijnzaad en klein handje cashewnoten tot een homemade ontbijtshake. 

Recepten
Teaser

Meer voedingstips?

Onze diëtisten helpen je graag!