Contact Lid worden

Kies de juiste sport- of wandelschoen in 3 stappen

In de lockdown zijn er genoeg opties om te blijven bewegen. Denk aan fietsen, wandelen of hardlopen. De keuze voor de juiste schoen is hierbij essentieel. Het verbetert comfort, prestatie en helpt blessures voorkomen. Hallux voetexperts helpt je op weg!

Stap 1: Bepaal je schoenmaat

Ja, ook als je al jaren dezelfde schoenmaat hebt. Elk merk is anders, dus merken en modellen kunnen in pasvorm verschillen. En sportschoenen die te klein, te smal of te groot zijn, kunnen leiden tot blaren of blessures. Let er allereerst op dat je voldoende ruimte hebt om je tenen comfortabel te bewegen. Je voet schuift tijdens een beweging altijd nog iets naar voren. Zorg ook dat je niet gaat schuiven in de schoen. De voet moet voldoende ondersteund worden. Een handige tip: pas de schoenen met de sokken die je draagt tijdens het sporten. Zo weet je exact of het past. En plan het pasmoment aan het eind van de middag. Dan heb je al wat stappen gezet en zijn je voeten iets meer opgezwollen dan ‘s ochtends vroeg. Bestel je online? Dan kun je je voet opmeten door op een A4 papiertje te gaan staan en streepjes te zetten. Vaak kun je online zien hoeveel centimeter past bij welke maat.

Stap 2: Voor welke type sport zoek je een schoen?

Ga je wandelen? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een goede en stevige wandelschoen die voldoet aan een stevige achterzijde en een stijve zool. Dit vermindert de kans op blessures, waardoor je het wandelen langer volhoudt. Bedenk vooral op welke ondergrond je gaat bewegen. Is dit op de stoep of duik je het bos in? Een schoen die alleen op asfalt wordt gebruikt, heeft andere eigenschappen nodig dan een schoen voor in de bergen of het bos. Een sportschoen moet je voeten demping en ondersteuning bieden. Veel allround schoenen zullen je door een reeks trainingen en activiteiten helpen, maar als je bijvoorbeeld blessures hebt, of als je regelmatig high impact sporten uitvoert zoals tennis of hardlopen dan is het zinvol om te kiezen voor een gespecialiseerde schoen met schokabsorptie. Ook kun je denken aan een steunzool voor de juiste ondersteuning en demping.

Stap 3: Kies het juiste materiaal

Niet alleen de maat en het model van de schoen zijn belangrijk, ook het materiaal speelt een belangrijke rol. Schoenen die niet goed ventileren zorgen voor zweetvoeten, wat weer schimmels of kalknagels kan veroorzaken. Ook blaren ontstaan door de combinatie van wrijving en zweet. Dat wil je niet. Kies bijvoorbeeld voor een schoen van mesh. Deze stof met hele kleine gaatjes is luchtdoorlatend wat zorgt voor een goede ventilatie.

Wie de schoen past… 

Het kiezen van de juiste schoen is niet makkelijk. Iedereen is anders, elke voet is anders en elk doel is anders. Wees dan ook zeker niet bang om deskundig advies te vragen. De podotherapeuten van Hallux op onze club in Goirle staan voor je klaar. Sport je bij een van onze andere clubs? Bekijk dan hier onze experts van de Medical Health Clinic. Zie hieronder in het kort nog een keer de belangrijkste tips op een rij:

  • Meet altijd je voet op, ook als je al jarenlang dezelfde maat hebt. 
  • Pas of koop de schoen aan het eind van de middag. 
  • Trek de sokken aan die je ook tijdens het bewegen aan gaat doen. 
  • Koop je schoenen nooit te klein. Je voeten zwellen op tijdens het wandelen of bewegen. Je moet minimaal een vinger achter je voet kunnen steken. 
  • Koop de schoen ook niet te groot. Dit veroorzaakt blaren. In de winkel kan je vaak een ‘hellingproef’ doen. Naar boven moet je niet teveel met je hak omhoog komen en naar beneden mogen je tenen niet de voorkant raken. 
  • Bedenk voor welke ondergrond je de schoen gaat gebruiken.
  • Kies het juiste materiaal.