Contact Lid worden

Padel: is het iets voor jou?

Padel is razend populair! Club Pellikaan kan natuurlijk niet achterblijven, we openen op steeds meer clubs padelbanen. Ben je benieuwd wat padel is en vooral of het iets voor jou is? Lees dan deze blog.

Wat is padel?

Padel lijkt op een combinatie van tennis en squash. Als je bekend bent met één van deze twee sporten, heb je padel waarschijnlijk snel onder de knie. Ook als je nog geen ervaring hebt, is padel een sport die je gemakkelijk kunt leren. Je speelt het spel met 2 of 4 personen in een enkel- of dubbelspel, maar over het algemeen wordt er 2 tegen 2 gespeeld. Padel speel je in een zogeheten ‘kooi’ en de bal mag, via de grond, de omringende (glazen) wanden raken. 

Bekijk voor meer informatie:

Wat heb je nodig voor padel?

1 - Een racket: je kunt met padel geen tennisracket gebruiken. Je speelt het spel met een speciaal padelracket. Deze heeft geen snaren, is helemaal gemaakt van kunststof en in het blad zitten een aantal gaten voor extra wendbaarheid. Wij faciliteren in rackets die je tegen een vergoeding kunt huren. 

2- Een bal: de padelbal ziet eruit als een tennisbal, maar is harder. Het is namelijk belangrijk dat de bal goed stuitert. Je kunt een setje ballen kopen bij onze receptie. 

5 - Tegenspelers: padel speel je officieel 2 tegen 2, maar het is ook mogelijk om 1 tegen 1 te spelen. De regels blijven hetzelfde, maar het spel wordt (nog) dynamischer omdat je grotere afstanden aflegt. De kooien zijn namelijk gebouwd/ingericht op basis van 2 tegen 2. 

3- Sportkleding: er is geen speciale sportkleding voor padel, maar over het algemeen wordt dezelfde kleding gedragen als bij tennis. Hetzelfde geldt voor schoenen. 

4- Warming up: bij veel sporten maakt de warming-up deel uit van de routine, maar wordt helaas ook vaak verwaarloosd, zo ook bij padel. Veel spelers beginnen direct met het spel, maar dat zorgt voor een verhoogde kans op vervelende blessures. Vergeet dus niet samen even een momentje te pakken voor een goede warming up.

5- Drinken: padel is een ware conditietraining, dus het is belangrijk om goed te drinken.

Puntentelling bij padel 

Padel wordt zonder scheidsrechter gespeeld, dus het is belangrijk dat je de puntentelling goed bijhoudt. De puntentelling bij padel werkt hetzelfde als bij tennis: 15, 30, 40 en game. Is het 40-40, dan is het ‘deuce’. Er moeten dan twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Over het algemeen wordt er gespeeld volgens ‘best-of-three’, waarbij de winnaar het team is wat als eerste twee sets wint. Om een set te winnen moeten er zes games worden gewonnen met twee games verschil. Bij een stand van 6-6 wordt er een ‘tie-break’ gespeeld, deze gaat tot zeven punten met twee punten verschil. Tip: de KNLTB heeft een overzicht gemaakt van alle (spel)regels in deze video!

Teaser

Padellen op de club

Lees meer