Contact Lid worden

Waarom we op blote voeten moeten lopen

Zie je wel eens sporters in het krachthonk squats of de deadlift op sokken of blote voeten uitvoeren? Het zou meer grip en stevigheid geven en je zou je spieren meer en beter gebruiken. Moeten we nu allemaal op blote voeten sporten? Wij vertellen het!

Meet your feet

Allereerst aandacht voor onze voeten. Want waarom hebben we die eigenlijk? Lijkt heel simpel, om op te lopen. Om vooruit te komen. Maar er is meer. Bart, podotherapeut bij Hallux gevestigd in Goirle vertelt: “De voet bestaat uit 33 gewrichten en 26 botjes. Ook hechten er veel spieren en pezen aan op de voeten. Hierdoor is de voet een complex en ingewikkeld lichaamsdeel met verschillende structuren en functies. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat je voeten niet, net zoals je oren, doorgroeien als je ouder wordt maar juist doorzakken. Hierdoor worden je voeten een stukje groter.”

Podotherapeut Bart: “Voor bepaalde sporten, zoals yoga, is het beter omdat je de kleinere voetspieren aanspreekt."

Leven op blote voeten

Sommige mensen zweren bij het lopen op blote voeten. Het zou zorgen voor meer grip en geeft een lichte massage aan je voeten. Ook is er een wat zweverige uitleg: er is minder afstand met de aarde waardoor je je meer gegrond voelt en letterlijk met beide benen op de grond staat. Bart: “Op blote voeten lopen kun je zien als vorm van training. Er worden meer spieren aangesproken omdat de voet meer balans moet vinden. Wanneer je gezonde voeten hebt is het goed om op blote voeten te lopen. Wanneer er klachten zijn is het minder verstandig, omdat spier- en peesklachten hierdoor vaak verergeren.”

Sporten op blote voeten

In sommige lessen kennen we het al, yoga, Pilates en judo doen we altijd op blote voeten of sokken. Het maakt bewuster hoe je staat en beweegt, geeft stabiliteit en balans. Ook op de fitnessvloer zien we het vaker, maar is dat wel verstandig? Bart: “Sporten op blote voeten kost veel meer energie en is zeker niet voor iedereen aan te raden. Voor bepaalde sporten, zoals yoga, is het beter omdat je de kleinere voetspieren aanspreekt. Andere sporten zoals hardlopen is niet voor iedereen weggelegd op blote voeten. Dit kan komen door een afwijkende voetstand, maar zeker door het missen van de schokdemping vanuit de schoenen.” 

Nog niet lid en wil je beginnen met sporten? Kom langs voor een rondleiding.